Sećanje na srpske učesnike Velikog rata iz Kosjerića

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na srpske učesnike Velikog rata iz Kosjerića

Iz kosjerićke Opštine, koja je tada imala 13 i po hiljada stanovnika, u Veliki rat otišlo je 3350, a poginulo 2100 ratnika. Njihove porodice podizale su im krajputaše, kamene spomenike koje čuvaju i obnavljaju i potomci.
Ostali su zauvek tamo daleko, na Drini, vrletima Albanije, Kajmakčalanu, na bojištima, u logorima, bolnicama poživevši često tek 20ak leta. Kamene cvetove,krajputaše, podizale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su im u zavičaju majke,supruge,familija upisujući u njih i ponos i tugu -da podsećaju potomke i putnike namernike.
"Oni su na raskrsnicama, u portama crkava,pored nekih njiva postavljali te grobove na kojima je samo pisalo kako se zove,gde je poginuo i koliko godina je poživeo,tako da na to malo prostora u nekoliko rečenica stane jedan život" kaže Biljana Đurović. Po kosjerićkom kraju rasuto ih je više od sto. Neki odavno zaboravljeni ostali u travi,kraj medja. O jednom,kamenom belegu vojniku Vukašinu, koji im nije rod generacijama brinu Perišići,kao dedinom amanetu koji su dobili kupujući zemlju.
"Njegova majka je podigla spomenik,da se seća večno svog sina na tom imanju.Prilikom rekonstrukcije ovog puta Valjevo Kosjerić,oni su hteli da ga sklone ali otac moj pokojni nije dao. Mi ga održavamo", seća se Miljko Perišić..
O krajputašima posebno brinu i potomci ratnika okupljeni u udruženju . 44 kamena belega smeštena su u crkvenim portama. Po epitafima,bojama i ornamentima posebno se izdvajaju kameni belezi oko crkve brvnare u Sečoj Reci i u crkvenoj porti.Još 64 koje su pronašli nalaze se kraj puteva.
"Mi smo to stavili u program da ih sve obnovimo i da ovi koji nisu skupljeni ovde ostanu tamo gde jesu, znači da budu i dalje krajputaši ali samo u prvobitnom izgledu", kaže Dragan Vujić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1804-1920 „Ljubomir Marić"Kosjerić.
Već na proleće i oni zaboravljeni kameni belezi ponovo će dobiti slova i izgled u bojama kako su ih nekada osmislili graditelji,simbolizujući duševni mir i večnost i za ratnike koji se nikada nisu vratili u zavičaj.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.