Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: U borbi za prava radnika, protivnik neuporedivo jači

Teško je danas boriti se za prava radnika u Srbiji, kad imate neuporedivo jačeg protivnika – radnici srećni što imaju posao koliko god da su loši uslovi rada, poslodavci to koriste, sindikati su nesolidarni, rekla je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodinih nezavisnih sindikata.

Gostujući u Novom danu, Savić je rekla i da u sindikalnoj borbi za prava radnika nema boljitka i sindikati sa mnogo samokritike moraju da govore o tome. „Kako se boriti, ako nemate elementarno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poštovanje radnika, a sindikati neujedinjeni, nesolidarni, i sa puno samokritike moramo danas da govorimo o tome, jer nema pomaka i boljitka", rekla je Savić gostujući u Novom danu.

Ona je ukazala da je situacija takva da je radnik srećan što ima posao koliko god uslovi rada i zarada biti loši. Kako je ocenila, naročito je stresna za radnika danas nesigurnost radnog mesta, posao se gubi na mrk pogled, bez objašnjenja, a to je omogućio novi Zakon o radu.

"U zemlji u kojoj na svako radno mesto konkuriše na stotine ljudi, a kad dobije posao radnik ga besomučno čuva, bez obzira na to da li je to zarada nedostojna čoveka, jer se polazi od toga da je bolje i to malo imati nego ništa, poslodavci to koriste, dobijaju roba koji sve njihove želje i zahteve ispunava, radi se duže bez pogovora...“, rekla je Savić.

Ona je upozorila i da je ove godine u Srbiji porastao broj neprijavljenih radnika u odnosu na prošlu godinu.

Naročito je stresna za radnika danas nesigurnost radnog mesta, posao se gubi na mrk pogled, bez objašnjenja.

Ona je dodala da država Srbija ima bolećiv odnos prema stranim investitorima, kojima vlasti promovišu „bagatelnu randu snagu, govore da su sindikati slabi i lako ostvarenje profita.

„Kriza u Srbiji je decenijska, jako dugo traje, dobijemo vlast koja nam obećava bolji život, a kako se dodje na vlast krene sve po starom, i kad imate tako dugotrajnu krizu a nema promene, depresija je nešto što zahvata celu naciju“, kazala je gošća Novog dana.

Sindikati ne mogu da budu zadovoljni položajem radnika i puno krivice leži na sindikatima, navela je Savić i dodala da je zamerka radu sindikata što osnovni postulat solidarnost nisu ispoštovali.

„Mi pokušavamo da vratimo poljuljano poverenje u sindikate, koje je, po mom mišljenju, potpuno opravdano“, rekla je ona.

Pozvala je kolege iz drugih sindikata na dogovor kako bi se organizovali i napravili strategiju u cilju jače borbe za prava radnika. „Šta će se postići u šetnjama, održaće se par govora, time se ništa neće postići, zato pozivam sindikate da se dogovorimo, organizujemo i napravimo strategiju i konačno nešto postignemo“, rekla je ona.

Izvor: Yuotube/N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Savić: Sindikati danas ne mogu da budu zadovoljni položajem radnika

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017

Teško je danas boriti se za prava radnika u Srbiji, kad imate neuporedivo jačeg protivnika – radnici srećni što imaju posao koliko god da su loši uslovi rada, poslodavci to koriste, sindikati su nesolidarni, rekla je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodinih nezavisnih sindikata...: Yuotube/N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.