Izvor: B92, 08.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savezna vlada: Ministar Bulatovic zrtva klasicnog teroristickog akta

Savezni ministar odbrane Pavle Bulatovic ubijen je u ponedeljak uvece u restoranu "Rad'' na Banjici. Kako je saopstilo Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srbije u 18 casova i 55 minuta nepoznati napadac pucao je iz automatskog oruzja kroz prozor restorana u kojem je sedeo Bulatovic. U pucnjavi u restoranu "Rad" lakse su ranjeni direktor "YU garant" banke Vuk Obradovic i upravnik restorana "Rad", Mirko Knezevic, stoji u saopstenju MUP-a u kojem se navodi da se preduzimaju sve mere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u cilju pronalazenja izvrsioca zlocina.

Sa vanredne sednice Savezne vlade, odrzanoj u ponedeljak uvece, saopsteno je da je ministar Bulatovic zrtva klasicnog teroristickog akta te da Vlada pruza punu podrsku nadleznim drzavnim organima u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Povodom smrti Pavla Bulatovica telegrame saucesca njegovoj porodici uputili su predsednici Jugoslavije i Srbije, Slobodan Milosevic i Milan Milutinovic. Nacelnik Generalstaba VJ Dragoljub Ojdanic je uputio telegram saucesca porodici ubijenog ministra odbrane, predsedniku Savezne vlade Momiru Bulatovicu i pripadnicima ministarstva odbrane. Ojdanic u telegramu porucuje da je Bulatovic "svoj zivot posvetio dobru naroda i svoje otadzbine". Sinoc su telegrame saucesca uputili i predsednici SRJ i Srbije, Slobodan Milosevic i Milan Milutinovic.

Najvisi funkcioneri Jugoslavije i Srbije odali su postu saveznom ministru Pavlu Bulatovicu. Na komemorativnoj sednici odrzanoj u utorak u saveznoj vladi bili su predsednik SRJ Slobodan Milosevic, predsednik Srbije Milan Milutinovic, nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, general armije Dragoljub Ojdanic, cela savezna vlada i Vlada Srbije. Potpredsednik Savezne vlade Nikola Sainovic je odrzao govor u kome je najavio ostru borbu protiv terorizma. "Juce nam je mucki, iz mraka, najvece zlo covecanstva na kraju 20. veka, terorizam, otelo zivot naseg druga Pavla. Borba protiv terorizma je nasa sveta i drzavna duznost i obaveza i mi cemo je voditi jos ostrije. To zlo se jednostavno mora iskoreniti", rekao je Sainovic.

Zamenik republickog ministra za informisnje, Miodrag Popovic, izjavio je za BBC da ubistvo jugoslovenskog ministra odbrane moze biti delo Oslobodilacke vojske Kosova. Popovic je takodje ocenio da je rec o teroristickom napadu.

Premijer Crne Gore, Filip Vujanovic izjavio je da se slaze sa ocenom savezne vlade o tome da je u slucaju ubistva Pavla Bulatovica rec o terorizmu. On je novinarima u Podgorici kratko rekao da slucaj sto pre treba rasvetliti, pronaci krvica i otkriti motive ubistva. On je izrazio saucesce porodici preminulog, i rekao da zali zbog ubistva.

Pavle Bulatovic bice sahranjen 10. februara, u rodnom mestu Gornji Rovci u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.