Savet za štampu: Roditelji Monike Karimanović podneli žalbu protiv četiri dnevna lista

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za štampu: Roditelji Monike Karimanović podneli žalbu protiv četiri dnevna lista

Savet za štampu naveo je da je na njegovu adresu stiglo ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom Monikom Karimanović.

Savet će se o tome izjasniti na sednici 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

Kako se navodi, Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Kurir i Alo jer smatraju da je prekršeno pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije, koji se odnosi na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savet za štampu je dodao da su mu se, povodom tog slučaja, prethodnih dana obraćali i drugi građani koji su bili uznemireni objavljivanjem tih tekstova, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

"Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi", dodaje se.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.