Savet za bezbednost u ponedeljak

Izvor: B92, Beta, 27.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za bezbednost u ponedeljak

Boris Tadić (FoNet)

Beograd -- Savet za nacionalnu bezbednost u ponedeljak će raspravljati o stanju u sistemu odbrane i sukobu između ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će u domenu ustavnih ovlašćenja predložiti mere povodom spora Zdravka Ponoša i Dragana Šutanovca. "Zbog njihovog spora koji je dobio ovakvu javnu dimenziju, svako od njih ima svoju odgovornost i ja ću je analizirati i predložiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere u domenu svojih ustavnih kompetencija", rekao je Tadić za "Večernje novosti".

On je rekao da se o različitim ličnim pristupima u reformi sistema odbrane ne debatuje u medijima i da Vojska kao institucija ne može imati demokratsko upravljanje, ali da joj je potrebna demokratska i civilna kontrola.

"Sva ova pitanja moraju biti razdvojena", rekao je Tadić i naveo da će određene mere koje bude predložio, kako se izrazio, biti blagovremene.

Takođe, Tadić je za "Blic" rekao da će povodom spora u vojnom vrhu analizirati pitanje poštovanja vojne discipline i pravovremenost reakcije samog Ministarstva odbrane.

On je rekao da su sva pitanja koja su izneta u javnost, učesnici u sistemu odbrane "tretirali" u poslednjih pet godina, ali da konačne odluke nisu donete iz objektivnih razloga.

"Zato što nismo bili u prilici da usvojimo strategiju bezbednosti i strategiju odbrane jer smo do skoro bili (u državnoj zajednici) Srbija i Crna Gora, a posle smo usvajali Ustav", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije koji je i vrhovni komandant ocenio je da je "došlo vreme" da se usvoje i osnovna dokumenta u sistemu bezbednosti, a predstoje i procesi kao što je profesionalizacija vojske.

Ministar: Produžiti javnu raspravu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uputio je zahtev za produžetak javne rasprave o Strategiji odbrane i Strategiji nacionalne bezbednosti, do 31. januara 2009. godine, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Planirano je bilo da javna rasprava traje od 15. do 30. decembra 2008. godine, a u prethodnom periodu iskazano je veliko interesovanje javnosti.

Javna rasprava se sprovodi u postupku pripreme strategijskih dokumenata kojima se uređuje sistem nacionalne bezbednosti i odbrane.

U okviru javne rasprave, kako se navodi, biće održan i okrugli sto o pomenutim dokumentima.

Kontrola Ministarstva početkom 2009?

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da bi prva naredna budžetska inspekcija mogla da bude upućena u Ministarstvo odbrane.

"Moje je mišljenje da kad ministar to traži, to treba uraditi radi istine. Staviću zahtev u plan redovnih budžetskih kontrola", rekla je Dragutinović novinarima u Skupštini Srbije.

Povodom zahteva ministra odbrane Dragana Šutanovca za vanrednu reviziju finansijskog poslovanja tog ministarstva u 2008. godini zbog navoda načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša o neekonomičnom i nestručnom poslovanju ministarstva, ona je navela da bi budžetska inspekcija mogla biti upućena u Ministarstvo odbrane u januaru ili februaru.

Ministarka finansija je navela da se trenutno radi izveštaj o poslovanju Aerodroma "Nikola Tesla".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kontrola Ministarstva odbrane početkom 2009.

Izvor: Mondo, 26.Dec.2008, 23:37

Odgovarajući na zahtev Šutanovca za reviziju poslovanja Ministrastva odbrane, a povodom spora između njega i Zdravka Ponoša, Diana Dragutinović je izjavila da bi budžetska inspekcija mogla da bude upućena u to ministarstvo u januaru ili februaru.Šutanovac traži da rasprava o Strategiji odbrane...

Nastavak na Mondo...

Srbija ne sme da trpi

Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2008

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je juče raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za iduću godinu. Poslanici SRS ponovo su pokretali pitanja o dešavanjima u Vojsci Srbije, bezbednosti države i sukobu ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša, tražeći i da...

Nastavak na Glas javnosti...

Tadić: Odgovorni i Ponoš i Šutanovac

Izvor: RTV Pink, 27.Dec.2008

. . . Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da i načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i ministar odbrane Dragan Šutanovac, zbog njihovog spora, koji je dobio javnu dimenziju, imaju svoju odgovornost. .

Nastavak na RTV Pink...

KONAČNI OBRAČUN

Izvor: Press, 28.Dec.2008, 00:37

Načelnik Generalštaba: Sve sam rekao na skupštinskom odboru, sada je stvar u pravim rukama. Ministarstvo odbrane: Načelnik Generalštaba od početka ne poštuje ni civilnu kontrolu ni civilnu upravu. .Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i ministar odbrane Dragan Šutanovac jedva čekaju...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.