Savet vozačima: Oprezno zbog magle!

Izvor: RTS, 08.Jan.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet vozačima: Oprezno zbog magle!

Vozačima se savetuje dodatan oprez zbog magle koja smanjuje vidljivost u gotovo celoj Srbiji. Prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 58 saobraćajnih nesreća u kojima su četiri lica poginula, a 33 osobe teže i lakše povređene.

Zbog magle i sumaglice sabraćaj je usporen i otežan na skoro celoj putnoj mreži u Srbiji, na pojedinim deonicama vidljivost je smanjena na svega stotinak metara, a u Timočkoj i Negotinskoj krajini i na manje od 100 metara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže za RTS da vozači pre svega moraju da imaju u vidu da ne smeju da voze "na slepo".

"Ukoliko je magla takva da onemogućava dovoljnu vidljivost, oni moraju brzinu da prilagode tome, da voze onom brzinom kojom mogu da stanu ukoliko naiđu na neku prepreku na putu ili da izbegnu tu prepreku", objašnjava Okanović.

Vozačima je posebnu pažnju skrenuo na to da provere svetlosnu signalizaciju na svojim vozilima, da provere i stop i poziciona i oborena svetla.

Oprez se savetuje i pešacima. Oni koji moraju da se kreću kolovozom trebalo bi da obuku prsluk za signaliziranje i da se kreću levom stranom puta. Za sve važi saobraćajno načelo : Vidi i budi viđen.

Kako je jutros saopštio Auto-moto savez Srbije, kolovozi su uglavnom vlažni i klizavi, a vozači se podsećaju da je magla često jedan od glavnih uzroka većeg broja saobraćajnih nezgoda i lančanih udesa.

Vozačima se savetuje da povećaju odstojanje između vozila, smanje brzinu, upale sva četiri pokazivača pravaca kako bi bili lakše primećeni na putu i da izbegavaju nagle promene pravca i nagla kočenja.

Prema informacijama Uprave Granične policije, na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila jesu oko 30 minuta.

Iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" upozoravaju vozače na moguće odrone koji su i pored redevnog čišćenja i uklanjanja sa kolovoza česti i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji.

Odroni su najučestaliji na području Majdanpeka, Žagubice, Golupca, Negotina, Ivanjice, Vranja, Novog Pazara, a posebno treba voziti oprezno kroz klisure i stenske useke duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 58 udesa u kojima su 33 osobe teže i lakše povređene, a četiri lica su poginula.

U Beogradu su evidentirane 23 saobraćajne nesreće u kojima je 11 lica povređeno, a dve osobe su izgubile život.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj

Izvor: RTS, 08.Jan.2014

Vozačima se savetuje dodatan oprez zbog magle koja smanjuje vidljivost u gotovo celoj Srbiji. Prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 58 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica su poginula, a 33 osobe teže i lakše povređene...Zbog magle i sumaglice sabraćaj je usporen i otežan...

Nastavak na RTS...

OPREZ: Na putevima magla, kolovozi klizavi

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2014, 09:33

Na pojedinim deonicama vidljivost je i manja od 100 metara. Vozačima se zato savetuje smanjenje brzine, povećanje odstojanja između vozila i da izbegavaju nagla kočenja

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.