Savet ministara BiH: Priština hitno da ukine mere, EK da se uključi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet ministara BiH: Priština hitno da ukine mere, EK da se uključi

Savet ministara BiH zatražio je danas da Priština hitno stavi van snage odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH, a od Evropske komisije zatraženo je da se uključi u rešavanje problema koji preti da poremeti zonu slobodne trgovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Savet ministara BiH danas zaključio da je odluka vlasti u Prištini u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i da krši taj sporazum, odnosno zonu slobodne trgovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog čega traže da kosovske vlasti odmah ukinu diskriminatorske mere, a da se tim pitanjem pozabavi i Evropska komisija.

Podsetivši da je i evropski komesar Johanes Hahn tražio da se hitno ukinu te mere, Šarović je rekao da su one, kada je u pitanju BiH, ničim izazvane, prenela je Fena.

"BiH ničim nije doprinela uvođenju tih mera. Smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, BiH nije konsultovana pre donošenja tih mera niti na bilo koji način obaveštena, što je na neki način nefer odnos kosovske strane prema jednoj od članica CEFTA sporazuma", rekao je Šarović.

On je ocenio da su mimo ekonomskih mera prisutni i neki neekonomski razlozi, što je jasno iz obrazloženja koje je dala vlast u Prištini, dodajući da BiH u ovom trenutku ne razmatra kontramere.

Kako je naveo, BiH smatra da u ovom trenutku "ne treba da idemo tim primerom i daćemo priliku i šansu i kosovskoj strani, ali i Evropskoj komisiji da se ovaj slučaj reši na drugi način".

Napomenuo je da je to najteže kršenje CEFTA sporazuma u 12 godina postojanja regionalne slobodne zone trgovine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.