Savet Evrope naložio Italiji da ukine ili promeni uredbu o migrantima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 14:41

Savet Evrope naložio Italiji da ukine ili promeni uredbu o migrantima

Italija bi trebalo da ukine ili ponovo napiše novu uredbu o migraciji koja ima za cilj da smanji obim spasavanja migranata koje sprovode brodovi nevladinih organizacija, saopštila je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu upućenom italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Piantedoziju.

Uredbom, koju je donela desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni, zahteva se od spasilačkih brodova da doplove u luku bez odlaganja posle operacije spasavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da ne ostaju na moru tražeci druge migrantske čamce u nevolji.

Mijatović je u pismu, poslatom Piantedoziju prošle sedmice, a koje je danas objavljeno onlajn, ukazala da uredba oganičava mogućnosti za spasavanje jer primorava spasilačke brodove da ignorišu druge pozive u pomoć i kada još imaju kapacitet za obavljanje daljih spasavanja, preneo je Rojters.

Slične kritike uputila je prošlog meseca i italijanska katoličkacrkva. U odgovoru, koji je takođe objavio Savet Evrope, Italija je negirala da njena uredba zabranjuje višestruko spasavanje, već da nastoji da okonča spasavanja migranata bez bilo kakve koordinacije.

Uredba je stupila na snagu početkom januara, ali još treba da je ratifikuje italijanski parlament i u tom procesu može biti izmenjen tekst. Italija se suočava sa povećanim brojem migranata iz severne Afrike, a spasavanja koja sprovode nevladine organizacije iznose samo nešto više od 10 odsto od ukupnog broja, pri čemu najveći deo migranata koristi državna ili privatna plovila.

Oko 105.140 migranata stiglo je preko mora u Italiju prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, u poređenju sa 67.477 u 2021. i 34.154 u 2020.

Ujedinjene nacije procenjuju da je gotovo 1.400 migranata poginulo dok je pokušavalo da pređe Mediteran prošle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.