Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski prestolonaslednik upozorava na teške posledice mogućeg rata sa Iranom

Rat između Saudijske Arabije i Irana izazvao bi totalno urušavanje svetske privrede ocenio je saudijski princ Mohamad ben Salman u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS) i pozvao međunarodnu zajednicu da odvrati Teheran.

"Ako svet ne bude delovao snažno, čvrsto da odvrati Iran prisustvovaćemo još ozbiljnijoj eskalaciji koja će pretiti svetskim interesima", rekao je saudijski prestolonaslednik sinoć u CBS-ovoj emisiji "60 minuta".

On je rekao da bi snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naftom bilo poremećeno i da bi cene porasle do nezamislivih nivoa, ne viđenih do sada. Po njemu posledice bi pogodile celu planetu.

"Ovaj region predstavlja oko 30 odsto svetskog snabdevanja energijom, oko 20 odsto svetske trgovine robom, oko četiri odsto svetskog BDP. Zamislite da se te tri stvari sve zaustave. To bi značilo potpuno urušavanje svetske privrede, i ne samo privrede Saudijske Arabije i zemalja Bliskog istoka", rekao je on.

Ocenio je apsurdnim napad na saudijska naftna postrojenja 14. septembra, za koji Rijad i Vašington optužuju Iran.

"Nema strateškog cilja. Samo bi neko lud napao objekat koji predstavlja pet odsto svetskog snabdevanja naftom. Jedini strateški cilj je da dokažu da su glupi i to su uradili", rekao je princ.

Sina saudijskog kralja Salmana pitali su da li je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

"Apsolutno ne. To je bio strašan zločin. Međutim preuzimam svoju punu odgovornost kao vođa Saudijske Arabije posebno pošto je to delo osoba koje rade za saudijsku vladu. Kada zločin protiv saudijskog državljanina počine zvaničnici koji rade za saudijsku vladu, kao vođa treba da preuzmem odgovornost. To je bila greška", rekao je on.

Telo Kašogija, koji je nestao posle ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, nikad nije nađeno i okolnosti njegovog ubistva nisu nikad jasno utvrđene.

Jedan nezavisni stručnjak UN našao je "verodostojne dokaze" da je on umešan, dok američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ocenjuje kao verovatno da je saudijski prestolonaslednik naredio ubistvo.

Saudijski sudovi su međutim perstolonaslednika oslobodili sumnje i uhapsili dvadesetak ljudi u istrazi o tom ubistvu, petoro od kojih mogu da dobiju smrtnu kaznu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TOTALNO UNIŠTENJE SVETSKE PRIVREDE: Saudijski princ upozorava na teške posledice mogućeg rata sa Iranom!

Izvor: Kurir, 30.Sep.2019

Rat izmedju Saudijske Arabije i Irana izazvao bi totalno urušavanje svetske privrede ocenio je saudijski princ Mohamad ben Salman u intervjuu za američku televiziju CBS i pozvao međunarodnu zajednicu da odvrati Teheran.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.