Izvor: Radio 021, 30.Sep.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski princ: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do nezamislivog porasta cena nafte

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svetske ekonomije", ocenio je princ Mohamad bin Salman u televizijskom razgovoru u SAS pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

"Ne bude li svet snažnom i odlučnom akcijom pokušao da odvrati Iran bićemo svedoci još gore eskalacije koja će zapretiti svetskim interesima", rekao je prestolonaslednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS. "Snabdevanje naftom će se poremetiti i cene će skočiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do nezamislivog nivoa, što u životu nismo videli", rekao je.

Posledice će, upozorio je, osetiti čitav svet.

"Ovo područje obezbeđuje 30 odsto svetskih potreba energentima, gotovo 20 odsto svetskog prometa robe i oko četiri odsto svetskog BDP-a. Zamislite da te tri stvari nestanu. To bi bio potpuni krah svetske ekonomije, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja", istakao je bin Salman.

Ocenio je apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu.

"To nije strateški cilj. Samo će ludak napasti pet odsto svetskih zaliha. Jedini strateški cilj je da pokažu da su glupi, što su i učinili", rekao je princ.

Sin kralja Salmana je bio upitan da li je naredio ubistvo novinara koji je kritikovao režim Džamala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018.

"Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u potpunosti preuzimam odgovornost kao lider Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu", odgovorio je.

Telo novinara kojem se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegovog ubistva nikad nisu rasvetljene.

Mohamada bin Salmana je optužio nezavisni stručnjak UN-a koji je pronašao "sigurne dokaze" o njegovoj umešanosti, a CIA misli da je prestolonaslednik najverovatnije naredio ubistvo.

Saudijsko pravosuđe je, međutim, nastojalo da otkloni sumnju sa saudijskog lidera i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici preti smrtna kazna.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijski princ: Izbije li rat s Iranom, cene nafte biće nezamislive

Izvor: RTS, 30.Sep.2019

Saudijski princ Muhamed bin Salman rekao je da bi oružani sukob Saudijske Arabije i Irana doveo do kraha svetske ekonomije i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči rat. . Saudijski princ Muhamed bin Salman izjavio je za...

Nastavak na RTS...

Saudijski princ: Izbije li rat s Iranom, cijene nafte bit će neviđeno visoke

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Sep.2019

LONDON - Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetskog gospodarstva", ocijenio je jučer princ Mohammad bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran..."Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.