Saudijski kralj smenio ministra i na njegovo mesto postavio sina

Izvor: B92, 08.Sep.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski kralj smenio ministra i na njegovo mesto postavio sina

Rijad -- Saudijski kralj Salman u nedelju je smenio ministra energetike i na to mesto postavio jednog od svojih sinova, princa Abdulaziza bin Salmana.

Mesto ministra energetike važi za jednu od najvažnijih pozicija u zemlji.

Analitičari smatraju da je to učinjeno jer su cene nafte već duže vreme ispod nivoa potrebnog da održe potrošnju vlade. ;Sirova nafta se prodaje za manje od 60 dolara po barelu, a za stabilan saudijski budžet potrebno je izmedju 80 i 86 dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novi ministar energetike je stariji polubrat 34-ogodišnjeg prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana i u zemlji važi za iskusnog u naftnoj industriji. On je bio državni sekretar za energetska pitanja od 2017. godine, ali se ne smatra bliskim s bratom, navodi AP.

Ovo je prvi put da neko iz vladajuće porodice Al Saud vodi važno ministarstvo energetike.

Princ Abdulaziz zamenjuje Kalida al Faliha koji je samo nekoliko dana ranije smenjen i sa mesta predsednika upravnog odbora državnog naftnog giganta Aramka, kompanije koju je nekad vodio kao generalni direktor. Nadležnosti Al Falihovog ministarstva su takodje nedavno smanjene kada su rudarstvo i industrija izdvojeni u novo ministarstvo.

Spekuliše se da Al Falih više nije po volji prestolonaslednika koji se zalaže da oslobodi saudijsku privredu zavisnosti od prihoda od nafte.

Al-Falih, koji je bio ministar energetike od 2016, imao je ključnu ulogu u prinčevom ekonomskom preobraćanju zemlje. On je u januaru izrazio zabrinutost na energetskom forumu u Abu Dabiju zbog nestabilnih cena nafte u poslednje dve do tri godine.

Da bi zaustavio pad cene nafte, on je izdejstvovao u okviru Opeka, kao i sa drugim vodećim proizvodjačima, poput Rusije, ;dogovor o smanjenju proizvodnje nafte. Prema dogovoru, proizvodnja je ove godine smanjena za 1,2 miliona barela dnevno, od čega najveći deo otpada na Saudijsku Arabiju koja je vodeća u Opeku.

Saudijski kralj je ukazom smenio i sadašnjeg zamenika ministra energetike Abdulaziza al Abdulkarima i još nije imenovao novog.

Kralj je medjutim imenovao Osamu bin Abdulaziza al Zamila za zamenika ministra novog ministarstva za rudarstvo i industriju.

Ukazi su izdati rano jutros i objavljeni su u državnoj saudijskoj novinskoj agenciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.