Hrvatska predlaže Dubravku Šuicu za komesarku za proširenje?

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predlaže Dubravku Šuicu za komesarku za proširenje?

Brisel -- Članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske, Dubravka Šuica (EPP), biće verovatno predložena za mesto komesara za proširenje u Komisiji Ursule fon der Lajen.

Informaciju navodi Juropijen vestern Balkans (EWB) pozivajući se na nekoliko izvora u Briselu.

Od 2014. godine, Šuica je članica uticajnog odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku (AFET). Takođe je bila njena potpredsednica od 2016. do 2019. godine, kao i član delegacije EP za odnose sa Bosnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hercegovinom i Kosovom.

Iako podržava pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, posebno Bosnu i Hercegovinu, Šuica je nekoliko puta izjavila kako je nerealno da Srbija postane članica EU do 2025. godine.

Prema njenoj izjavi iz maja ove godine, Srbija treba da dostavi spisak nestalih i vrati kulturno nasleđe iz rata devedesetih, kao i da osigura da hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ima isti nivo prava kao srpska manjina u Hrvatskoj.

Šuicu je u avgustu Vlada Hrvatske imenovala za jednog od 27 poverenika.

Očekuje se da će Ursula fon der Lajen u utorak predstaviti listu portfelja svoje Komisije, piše EWB.

Komisiju će morati da odobri Evropski parlament u celini, nakon saslušanja svakog kandidata za komesara ispred nadležnog parlamentarnog odbora. Svoj mandat počeće 1. novembra 2019. godine.

Članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od 1990, Šuica je bila gradonačelnica Dubrovnika od 2001. do 2009. Bila je i potpredsednica HDZ-a.

Pre Šuice, mesto poverenika za pregovore o proširenju zauzeo je Johanes Han, koji je u Fon der Lajeninoj komisiji dobio drugačiji portfelj. Tokom leta se nagađalo da su i Slovenija i Mađarska zainteresovane za portfelj proširenja, podseća EWB.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska članica Evropskog parlamenta možda novi komesar EU za proširenje

Izvor: Danas, 07.Sep.2019

Portal Evropski Zapadni Balkan (European Western Balkans), koja se poziva na svoje izvore u Briselu, saopštila je da će Dubravka Šuica, članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske, biti nominovana za mesto komesara za proširenje u Evropskoj komisiji Ursule fon der Lajen. Članak Hrvatska članica Evropskog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.