Saudijski kralj dozvolio ženama da uđu u vrhovni savet

Izvor: Blic, 11.Jan.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski kralj dozvolio ženama da uđu u vrhovni savet

Kralj Saudijske Arabije Abdulahbin Abdulaziz al-Saud dozvolio je danas da žene budu članovi vrhovnog savetodavnog tela, dajući im tako dugo očekivanu polaznu tačku za unapređenje prava žena u ultrakonzervativnom političkom sistemu u kojem dominiraju muškarci.

Dekret kralja Abdulaha predstavlja iskorak u odnosu na teške restrikcije prema ženama, kojima nije dozvoljeno da putuju, rade, studiraju u inostranstvu, udaju se i razvode, budu primljene u bolnicu bez muškog staratelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Nedavno su aerodromske vlasti dobile i naređenje da šalju SMS poruke muškarcima starateljima, muževima, očevima ili braći o kretanju njihovih supruga, kćerki ili sestara.

- Ova odluka je dobra, ali pitanje prava žena i dalje ostaje - rekla je aktivistkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji Vajeha al Havidar. - Za normalnu ženu postoji toliko mnogo zakona i mera koje moraju biti ili ukinuti ili promenjeni, kako bi se žene tretirale kao odrasle, bez starateljstva muškarca. -

Državna novinska agencija objavila je da je kralj objavio dva dekreta kojima se ženama garantuje 30 mesta u Šura savetu, koje ima 150 mesta plus predsedničko.

Ovaj savet razmatra zakone i postavlja pitanja ministrima, ali nema zakonodavnu moć. Sve članove postavlja kralj na mandat od četiri godine.

Prema dekretu, ženski članovi saveta moraju biti predane islamskom šerijatu i lice prekrivati religioznim velom. Žene će ulaziti na poseban ulaz u zgradi, sedeće na određenom mestu i moliti se u odvojenim prostorijama.

Nešto ranije, zvaničnici su rekli da će muški i ženski članovi saveta biti odvojeni ekranima i komunicirati preko interne mreže.

Povezane vesti: U Sarajevu osnovana Liga pravih muškaraca koji ne tuku žene Saudijska Arabija: Prvi put žene glasaju bez odobrenja muškog staraoca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.