Saučešća povodom smrti Aleksandra Tijanića

Izvor: RTS, 29.Okt.2013, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saučešća povodom smrti Aleksandra Tijanića

Dan posle smrti Aleksandra Tijanića, RTS-u i dalje pristižu izrazi saučešća institucija i pojedinaca. Komemoracija povodom smrti generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak u 12 sati u Skupštini grada Beograda. Ispraćaj za kremaciju posmrtnih ostataka je u petak u 15 sati. Urna će biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u telegramu sa izrazima saučešća navodi da je Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tijanić ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom novinarstvu i da je tokom više decenija bio jedan od ključnih aktera ovdašnje medijske scene, trasirajući put velikom broju mladih profesionalaca.

Komemoracija povodom smrti generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak u 12 sati u Skupštini grada Beograda. Ispraćaj za kremaciju posmrtnih ostataka je u petak u 15 sati. Urna će biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Dramski pisac Dušan Kovačević smatra da je Aleksandar Tijanić bio vrhunski profesionalac.

"Ne samo zato što je osnovao nekoliko televizija i što je uređivao mnoge novine, nego zato što je bio u svakom trenutku angažmana u žiži stvari koje su se događale u Srbiji i regionu", kaže Kovačević.

Scenarista i tvorac više serija na RTS-u Siniša Pavić seća se da je Tijanića upoznao kada je došao u televiziju.

"Moj prvi utisak bio je da govori kao što piše, što je po mom mišljenju kompliment, jer retko ko ume i da govori i da piše dobro. Njegov jezik bio je i u razgovoru precizan, duhovit, uvek sa čvrstim logičkim zaključkom", priča Pavić.

"Njegova zaostavština svedoči o autentičnoj i neponovljivoj ličnosti koja će biti zapamćena kao beskompromisni borac koji nije štedeo ni sebe, ni druge. Smrću Aleksandra Tijanića medijska scena u Srbiji izgubila je barda jednog vremena koje će biti obeleženo njegovim imenom i delom", naveo je ministar Tasovac. 

Ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Igor Mirović izrazio je saučešće porodici, Kolegijumu i svim zaposlenima u RTS-u, u ime Ministarstva i u svoje ime.

"Odlaskom gospodina Tijanića izgubili smo vanserijskog novinara, čoveka koji je direktno i lucidno izražavao svoje stavove, vizionara koji je menjao medijsku sliku Srbije", navodi Mirović i konstatuje da je njegov odlazak veliki gubitak za srpsko novinarstvo i kritičku reč.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović ocenjuje da je Aleksandar Tijanić bio svedok i hroničar jednog vremena i jedan od najboljih srpskih novinara.

"Čovek britkog uma, brzog jezika i autentičnog novinarskog izraza, tokom duge i plodne karijere ispisao je neke od najboljih stranica novinarstva u Srbiji", navodi Mihajlovićeva.

Telegrame sa izrazima saučešća uputili su i ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i šef Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, gradonačelnici Novog Sada, Kragujevca i Čačka, Miloš Vučević, Veroljub Stevanović i Vojislav Ilić.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović smatra da je Aleksandar Tijanić bio izuzetna figura u javnom životu.

"Bio je pod raznim pritiscima, uvek uspevao da ostane svoj, a da istovremeno ne izgubi snagu. Bio je izuzetno talentovan novinar, neko je napisao da bi trebalo Tijaniću češće stati na žulj, jer tek onda on pokazuje sav svoj novinarski talenat", kaže Mićunović.

Telegram saučešća uputio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji navodi da je Tijanić tokom dugogodišnjeg rada ostvario impresivnu novinarsku karijeru i stekao reputaciju jednog od najboljih i najuticajnijih novinara na ovim prostorima.

"Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, prijatelje, kolege, ali i za srpsko novinarstvo u kojem je ostavio neizbrisiv trag", navodi Dodik.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ističe da je Aleksandar Tijanić iznad svega izuzetno talentovan novinar i da će mu u sećanju ostati njegova neizmerna energija, odlučnost i hrabrost da se suoči sa problemima i preprekama, ali i da predloži rešenja.

"Poslednjih meseci gradio je strategiju za rešavanje teških finansijskih problema sa kojima se Javni servis suočava, ali ga je smrt u tom poslu prekinula", kaže Davenport i napominje da će delegacija EU nastaviti da podržava napore Javnog servisa da ostane nezavisna, stabilna, objektivna i profesionalna kuća koja uživa poverenje svih građana Srbije.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tidi konstatuje da je odlaskom Aleksandra Tijanića Srbija izgubila jednog od najboljih medijskih profesionalaca, a Radio-televizija Srbije beskompromisnog borca za snažan, poštovan i nezavisan Javni medijski servis.

Kancelarija UNICEF-a izrazila je žaljenje zbog gubitka velikog novinara i urednika "koji je uvek prepoznavao značaj ostvarivanja prava dece i mladih, i podržavao napore da se njihova prava promovišu i štite u javnosti". 

Izraze saučešća porodici i kolektivu RTS-a uputio je i ambasador Irana u Beogradu Mađid Fahim Pur, kao i ambasador Tunisa Mađid Hamlaui.

Uredništvu RTS-a izraze saučešća upitio je i lider Srpskog pokreta obnove i književnik Vuk Drašković.

"Njegov odlazak je najveći gubitak za RTS, za naše novinarstvo, za demokratiju u Srbiji. Bio je srpski Volter Lipman. Prvi među najboljima. Hvala mu za sve", napisao je Drašković.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Vesna Marjanović ocenjuje da je Aleksandar Tijanić u poslednjim godinama na čelu RTS-a bio glas koji je ukazivao na autonomiju Javnog servisa.

"Srpsko novinarstvo izgubilo je jedinstvenu, energičnu ličnost, prepoznatljivog rukopisa i izraza", zaključuje Marjanovićeva. 

Izraze saučešća uputili su u potpredsednik Skupštine Srbije Nenad Popović i narodni poslanici Zaharije Trnavčević i Đorđe Milićević.

Saučešće su izrazile i porodice radnika nastradalih u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine.

"Veliko mu hvala za razumevanje i poseban odnos prema radnicima poginulim 1999. godine i njihovim porodicama", navodi se u telegramu.

Poslednji novinar u Srbiji zbog kojeg su deca upisivala novinarstvo

I dalje su najbrojniji izrazi saučešće kolega koji stižu iz celog regiona - od redakcije lista Danas, Večernjih novosti, Studija BInformera, Foneta, banjalučkih Nezavisnih novina, Sportskog žurnala, RTV Kragujevca, Art kanala, zatim od Infobiroa, Produkcijske grupe Mreža, Asocijacije medija, RATEL-a, NUNS-a, UNS-a, Udruženih radio i TV stanica Srbije i od brojnih dopisnika stranih medija.

U ime Bi-Bi-Sija, telegram saučešća kolegijumu RTS-a uputio je regionalni direktor Sajmon Deri.

Redakcija Nedeljnika, u svom telegramu sa izrazima saučešća kolegama u RTS-u, navodi da je Aleksandar Tijanić bio "poslednji novinar u Srbiji zbog kojeg su deca upisivala novinarstvo".

Redakcija RTV B92 ocenjuje da je prerano otišao jedan od najistaknutijih novinara.

"Sa neizmernim žarom zastupao je svoje stavove i plenio inteligencijom i posebnošću u svemu što je radio", navode kolege iz RTV B92.

Generalni direktor RTV Vojvodine Srđan Mihajlović ocenjuje da je Aleksandar Tijanić bio veliki vizionar i iskreni borac za bolji i izgledniji položaj javnih servisa i ističe da je njegovim odlaskom ostala velika praznina u srpskom novinarstvu.

"Bio je najtalentovaniji, najhrabriji, najobrazovaniji, najšokantniji. Nije mu bila potrebna škola. Kao i svi veliki u Srbiji otišao je prerano, posle medijskog linča. Moje saučešće srpskom novinarstvu", navodi se u telegramu potpisanom sa "tvoja profesorka Neda Todorović" (profesorka na predmetu Uvod u novinarstvo na Fakultetu političkih nauka). 

Novinar Teofil Pančić pamti rad Aleksandra Tijanića još iz osamdesetih.

"Ostao je briljantan novinski autor, najboljih, najoštrijih, najlucidnijih političkih kolumnista koji su ikada delovali u srpskom i eksjugoslovenskom novinarstvu i to je bila njegova glavna vrlina", kaže Pančić.

U ime novinara agencije Beta, izraze saučešća upitili su direktorka Ljubica Marković i glavni i odgovorni urednik Ivan Cvejić.

Članovima porodice i zaposlenima na RTS-u telegram sa izrazima saučešća povodom smrti "gromade srpskog novinarstva" stigao je iz redakcije Naših novina.

Generalni direktor Hrvatske radio-televizije Goran Radman u telegramu saučešća navodi da je Aleksandar Tijanić bio veliki profesionalac, koji je živeo za televiziju.

"Njegova profesionalna podrška, dobra reč i ljudsko razumevanje svima će nam nedostajati", poručio je Radman.

I bivši direktor HRT-a izrazio je saučešće povodom smrti Aleksandra Tijanića. "Pamtim ga kao velikog profesionalca, vedrog čoveka, dobrog menadžera i kao dobrog prijatelja", navodi Popovac.

Izraze saučešća uputili su i v.d. generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske Rajko Radovanović i direktor RTV Istočno Sarajevo Branislav Ilić. 

Izvršni direktor Makedonske radio-televizije Marjan Cvetkovski poručuje da su zapažanja Aleksandra Tijanića o razvoju i demokratizaciji medija uvek bili neka vrsta "balkanskog navigatora".

"Nije samo RTS izgubio Aleksandra Tijanića, svi smo izgubili velikana novinarskog pera i odanog kolegu i saradnika", navodi Cvetkovski.

Prvi čovek Al Džazire Balkans Goran Milić napisao je u telegramu saučešća da je Tijanić bio u najužem krugu nezaobilaznih autora u srpskom novinarstvu, ali i regionu.

"To je bila jedna čeličina novinarska, sjajan pisac kolumni, a i kao televizijski menadžer i inovator", navodi Milić.

Episkop jegarski Porfirije je, u ime Saveta Republičke radiodifuzne agencije na čijem je čelu, naveo da je Savet Tijanićevim odlaskom izgubio odličnog saradnika i prijatelja.

"Naše društvo ostalo je bez čoveka koji je bio više od novinara", navodi episkop Porfirije.

Izraze saučešća uputio je i episkop raško-prizrenski Teodosije.

"U ime sveštenstva, monaštva i vernog naroda Eparhije raško-prizrenske želimo da izrazimo naše iskreno saučešće njegovoj porodici, srodnicima i kolegama, uz molitvu da ga Gospod nagradi za sva dela koje je nesebično činio ljudima i podari mu večni pokoj", poručio je vladika Teodosije.

Generalni državni revizor Radoslav Sretenović u poruci saučešća navodi da se, sarađujući sa Tijanićem kao direktorom RTS-a, uverio u njegov profesionalizam.

"Njegova novinarska karijera zaslužuje svako poštovanje. Siguran sam da će ostati zapamćen kao veliko ime u srpskom novinarstvu", ističe Sretenović.

Izraze saučešća uputili su i vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednik Vrhovnog saveta sudstva Dragomir Milojević, predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević, kao i Tužilaštvo za ratne zločine na čelu sa Vladimirom Vukčevićem.

Telegrame sa izrazima saučešća uputili su i upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, Mira i Ljubiša Samardžić, Jugoslovensko dramsko pozorište, Arhiv Beograda, načelnik VMA profesor Marijan Novaković, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Izrazi saučešća povodom Tijanićeve smrti stižu i iz sveta sporta.

"Pored profesionalne dimenzije koja je veličanstvena, mali broj ljudi je bio u prilici da ga upozna kao suptilnog i osećajnog čoveka, koji je bio pravi prijatelj i na koga ste mogli da računate u svakoj situaciji", poručio je predsednik Sportskog društva Partizan Duško Vujošević.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić i Zoran Laković, poručuju da će Tijanića pamtiti po sjajnim rečima i velikim delima i da je bio briljantan novinar i predvodnik medijskog javnog servisa.

Izraze saučešća uputili su i FK Partizan, na čelu sa predsednikom Draganom Đurićem, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić, Vaterpolo klub "Radnički" iz Kragujevca i od Košarkaški klub "Fontana".

Ovo je samo deo telegrama sa izrazima saučešća koje su brojni pojedinci i institucije uputili RTS-u i porodici Aleksandra Tijanića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.