Nikola Mirkov v. d. generalnog direktora RTS

Izvor: RTS, 29.Okt.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Mirkov v. d. generalnog direktora RTS

Upravni odbor Radio-televizije Srbije imenovao je Nikolu Mirkova za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a "kako bi bio obezbeđen kontinuitet borbe i rada na temeljnim vrednostima Javnog nacionalnog medijskog servisa".

Upravni odbor RTS-a imao je čast da sarađuje sa Aleksandrom Tijanićem u nastojanju da preobrazi RTS iz državne RTV u Javni servis evropske Srbije.

Komemoracija povodom smrti generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 11 sati u Dečjem kulturnom centru - Domu pionira. Kremacija posmrtnih ostataka je u petak u 15 sati, a polaganje urne u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Zahvaljujući pre svega snazi, daru i hrabrosti Aleksandra Tijanića, danas je Javni servis stub slobodnog javnog mišljenja i govora, uporište kulture pristojnosti i normalnosti, ne samo u medijskom prostoru Srbije, već u celokupnom životu našeg društva.

Aleksandar Tijanić će ostati nadahnuće za sve one kojima su bliske vrednosti kojima je on posvetio život, a to su: sloboda, rodoljublje, prosvećenost, profesionalizam, hrabrost u odbrani svojih ideja, bespoštedna kritika laži i lažnih vrednosti u javnom životu Srbije.

Upravni odbor RTS-a smatra da je dužnost i zadatak od nacionalnog značaja da RTS nastavi putem koji je prokrčio Aleksandar Tijanić.

Zbog toga je Upravni odbor RTS-a, u dogovoru sa kolegijumom kuće, odlučio da iz redova najbližih Tijanićevih saradnika izabere direktora TV Beograd Nikolu Mirkova za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, kako bi bio obezbeđen kontinuitet borbe i rada na temeljnim vrednostima Javnog nacionalnog medijskog servisa. 

Biografija Nikole Mirkova

Nikola Mirkov rođen je u Beogradu 1947. godine, studije je završio 1970. Godinu dana kasnije počeo je da radi u RTS-u. U Radio Beogradu je do 1977. radio kao novinar unutrašnje, privredne i spoljno-političke rubrike.

Uređivao je i vodio "Novosti dana" i "Dnevnik". Potom je osnovao, uređio i vodio emisiju "Radioskop", koja se bavila kulturnom problematikom. Istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu. Za glavnog i odgovornog urednika Programa 202 izabran je 1979. godine.

Tu funkciju je obavljao do 1982. godine, kada je prešao na Televiziju i preuzeo funkciju glavnog i odgovornog urednika Zabavno-rekreativnog programa. U radio se vratio posle dve i po godine.

Krajem 1985. imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda. Od maja 1990. do avgusta 1991. bio je direktor Radio Beograda.

Tada je sa nekolicinom najbližih saradnika smenjen iz političkih razloga. Bio je prinuđen da 1992. godine napusti RTS, a ubrzo potom i zemlju, zbog pritisaka i progona. Tri godine proveo je u inostranstvu, vratio se u oktobru 1996. i radio kao slobodni novinar u Medija centru.

Pisao je za slovenački dnevni list "Delo" prikaze najzančajnijih domaćih knjiga. U julu 2001. godine vratio se, posle devet godina, u RTS i preuzeo funkciju glavnog i odgovornog urednika Kultruno-umetničkog programa. Godine 2006. imenovan je na funkciju direktora Televizije Beograd.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tijanić u Aleji zaslužnih građana

Izvor: Telegraf.rs, 29.Okt.2013

Kremacija posmrtnih ostataka generalnog direktora RTS-a je u petak, 1.novembra, u 15 sati, a urna će biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Nastavak na Telegraf.rs...

Tijanić u Aleji zaslužnih građana

Izvor: Mondo, 29.Okt.2013

Komemoracija povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak,..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.