Sasvim sam, ovaj Španac se popeo na Mont Everest za najbrže zabeleženo vreme (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Maj.2017, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sasvim sam, ovaj Španac se popeo na Mont Everest za najbrže zabeleženo vreme (FOTO) (VIDEO)

Kilijan Jornet, španski alpinista postavio je novi rekord za osvajanje Everesta, pošto je stigao na vrh najviše planine na svetu za samo 26 sati. On je to učinio bez pomoći fiksiranih kanapa ili kiseonika u boci.

Jornet, koji je prvi pokušaj imao u septembru prošle godine, stigao je na vrh planine, na 8.848 metara, sa severne strane, prateći ustaljenu trasu. Uspon je deo njegovog  projekta "Summits of my Life" i navodi se da je najbrži poznati uspon na ovu planinu. Kako navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Rojters, većini planinara treba dve do tri nedelje da se popnu na Mont Everest. Manje od 200 planinara uspelo je da se popne bez pomoći kiseonika.

First images of @kilianj's Everest ascent! Congrats Kilian! Amazing job @sebastienmontaz! #OurEverest pic.twitter.com/zzgIKYgIJt

— Summits of My Life (@SummitsofMyLife) 22. мај 2017.

U međuvremenu, nekoliko drugih planinara, uključujući dvojicu šerpasa, tvrdi da je uspelo da se popne za manje od pola vremena Španca, ali ti rekordi ostaju nezvanični i pod znakom pitanja.

- Verujemo da je Kilijan postigao novo najbrže vreme - rekla je Laura Front, portparolka alpiniste. - Popeo se na Everest bez pomoći kiseonika i fiksirane užadi u jednom "dahu" za 26 sati.

Jornet je ranije postavio brzinske rekorde na Mon Blan, Materhorn, Denali, Akonkagvu i Kilimandžaro.

- Penjanje na Everest bez fiksirane užadi nije nešto što se radi svaki dan. Video sam neverovatan zalazak sunca i stigao na vrh u ponoć - naveo je Jornet u izjavi. - Sve do 7.700 metara osećao sam se odlično i napredak je bio kao što sam planirao, ali onda me "pokosio" stomačni virus, a tada sam morao da usporim.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.