Sastanak delegacija skupštine i Nacionalnog komiteta Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak delegacija skupštine i Nacionalnog komiteta Kine

Delegacija Skupštine Srbije koju je predvodio potpredsednik Veroljub Arsić razgovarala je danas u Beogradu s delegacijom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine na čelu s potpredsednicom Li Bin.

Kako se navodi u saopštenju iz srpskog parlamenta, Arsić je istakao stratešku saradnju i veliko prijateljstvo dve zemlje, i izrazio uverenje da će uzajamni susreti na visokom nivou, kao što je ovaj, doprineti još jačoj saradnji na svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivoima.

Dodao je da sveukupni bilateralni odnosi, razumevanje i uzajamno poverenje Kine i Srbije rezultiraju sveobuhvatnom saradnjom dve zemlje.

Naveo je da su veze dve zemlje na najvišem nivou u istoriji, zahvaljujući predsednicima dve države, Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu.

Arsić se složio sa izjavama predsednika Sija da je tradicionalno prijateljstvo zemalja neuništivo, i premijera Kine Li Kečijanga, koji je rekao da su veze Srbije i Kine izgrađene na večnom i iskrenom prijateljstvu.

Ocenio je da je politički dijalog osnažen uzajamnim posetama na najvišem nivou, poput poseta predsednika Vučića Kini, u više navrata, posete predsednika Kine Srbiji i čestim posetama diplomatskih delegacija.

O značaju koji Srbija pripisuje vezama s Kinom, svedoči i Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, u čijem sastavu se nalazi devet ministara Republike Srbije, istakao je Arsić.

On je naveo da Srbija Kini posvećuje veliku pažnju i u parlamentarnoj diplomatiji. Poslanička grupa prijateljstva s Kinom ima 105 poslanika, ukazao je Arsić i dodao i da je potpisan Memorandum o saradnji između Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa i Protokol o formiranju zajedničke parlamentarne komisije.

Arsić je zahvalio Kini na principijelnom stavu i podršci na međunarodnim forumima po pitanju Kosova i Metohije, glasanju protiv ulaska Kosova i Metohije u organizacije poput Interpola i Unesko-a i izrazio uverenje da će se podrška i u buduće nastaviti. Arsić je istakao da i Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet NR Kine i da se ne meša u njena unutrašnja pitanja.

Naveo je i da je Kina investirala u važne projekte u Srbiji poput izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, u okviru projekta Pojas i put, železare u Smederevu, investicija u Boru i Zrenjaninu...

Li Bin je navela da je cilj posete njene delegacije da se još više produbi saradnja i prijateljstvo dve zemlje i ojača sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Ona je navela da je potpisivanje sporazuma pre tri godine, koje je ujedno bilo i od istorijskog značaja za obe zemlje, već dalo pozitivne rezultate.

Li se složila sa sagovornikom da Srbija i Kina treba da deluju zajedničkim snagama po pitanjima od zajedničkog interesa i značaja.

Zahvalila je na podršci koju Srbija pruža Kini i navela da Kina podržava i ceni napore koje Srbija ulaže u dijalogu Beograda i Prištine.

Od velikog broja zajedničkih projekata Li Bin je istakla inicijativu "Pojas i put“ i dodala da je cilj i obostrani interes država zajednički razvoj i prosperitet.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom Žarko Obradović istakao je da tu grupu čine i poslanici pozicije i opozicije sa različitim stavovima, ali da im je svima zajednički iskren odnos i ljubav prema Kini i kineskom narodu.

Delegaciju Narodne skupštine činili su poslanici Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu, Snežana B. Petrović, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.