Gojkovićeva i Li o saradnji Srbije i Kine

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva i Li o saradnji Srbije i Kine

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednicom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, sa kojom je razgovarala o daljem razvoju parlamentarne i ukupne saradnje između Srbije i Kine.
Maja Gojković i Li Bin ocenile su da ova poseta kineske zvaničnice predstavlja još jednu potvrdu spremnosti dve zemlje da razvijaju sveobuhvatnu stratešku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnju i tradicionalno prijateljstvo. 

Predsednica parlamenta je naglasila da političke odnose dve zemlje odlikuje visok stepen razumevanja, poverenja i međusobne podrške u najvažnijim pitanjima za dve zemlje i ukazala da su odnosi Srbije i Kine dostigli najvišu tačku razvoja u istoriji, zahvaljujući intenzivnoj komunikaciji predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.
Gojkovićeva i Li su naglasile da saradnja parlamentarnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, navodi se u saopšenju Narodne skupštine. 
Gojkovićeva je napomenula da je posebno značajno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa, kao i Protokola o formiranju zajedničke parlamentarne komisije, kao najvišeg oblika parlamentarne saradnje, koja ima izuzetno sadržajne i redovne sastanke.
Li je istakla da će Kina nastaviti rad na produbljivanju prijateljstva i saradnje ukazujući da je ocena da između dve zemlje postoji čelično prijateljstvo, zasnovano na istoriji i tradiciji, tačan opis odnosa Srbije i Kine.
Napomenula je i da je poslednjih nekoliko godina saradnja Kine i Srbije uznapredovala u oblasti ekonomije i infrastrukture, posebno imajući u vidu projekte izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta, mosta Zemun–Borča, auto-puta, TE Kostolac, kao i železare u Smederevu.

Li je istakla i da Srbija ima aktivnu ulogu u inicijativi "Pojas i put", a aktivno učestvuje i igra jednu od vodećih uloga u formatu saradnje Kine–CIES, što je u obostranom interesu obe države.
Ukazala je da ceni ulogu Skupštine Srbije koja je dala važan doprinos razvoju ukupnih odnosa, te izrazila uverenje da će Parlament Srbije nastaviti da pruža povoljnu zakonsku klimu za privlačenje kineskih investiija.
Kao dobar primer saradnje navela je odluku o ukidanju viza kineskim građanima, što je doprinelo ubrzanom razvoju turizma između dve zemlje, o čemu svedoče podaci da je prošle godine u Srbiji bilo 100.000 turista iz Kine, a u godini pre ukidanja viza 20.000.
Gojkovićeva je istakla da je Skupština Srbije potpuno spremna da nastavi da daje aktivnu podršku sveobuhvatoj saradnji na svim nivoima, kako bi omogućila ostvarenje projekata koji dogovore dvojica predsednika i vlade.
Napomenula je da je saradnja u ekonomiji i infrastrukturi izuzetno značajna i istakla da je izgradnja auto-puta "Miloš Veliki" još jedan trajni dokaz velikog čeličnog prijateljstva.
Gojkovićeva i Li su razgovorale i o mogućnosti saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i na multilateralnom nivou, a predsednica Skupštine Srbije je naglasila da će u Beogradu, od 13. do 17. oktobra biti održana 141. skupština Interparlamentarne unije i izrazila očekivanje da će kineska delegacija biti predstavljena na najvišem nivou.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić, Li: Čelično prijateljstvo i partnerstvo sve više jačaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, čija poseta, kako je naglašeno, predstavlja još jednu potvrdu da "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima...Kineska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.