Sastali se Kisindžer i Li: Ne možemo da priuštimo konfrontaciju

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 14:55

Sastali se Kisindžer i Li: Ne možemo da priuštimo konfrontaciju

Kineski ministar odbrane Li Šangfu i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer danas su održali sastanak u Pekingu.

Tokom sastanka je Li poručio da je Kina posvećena izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih odnosa između dve zemlje.

On je dodao da se nada da će Sjedinjene Države, zajedno sa Kinom, moći da rade na promovisanju zdravog razvoja odnosa dve vojske, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Li je naveo da "neki ljudi na američkoj strani nisu uspeli da se kreću u istom pravcu kao i kineska strana, što je dovelo do toga da su odnosi Kine i SAD na najnižoj tački od uspostavljanja diplomatskih odnosa".

Kisindžer je, sa druge strane, rekao da Vašington i Peking treba da reše nesporazume, koegzistiraju mirno i izbegavaju konfrontaciju.

"Istorija i praksa neprestano dokazuju da ni SAD, ni Kina ne mogu sebi da priušte da tretiraju drugu stranu kao protivnika", poručio je Kisindžer.

Kisindžer, koji sada ima 100 godina, služio je kao državni sekretar SAD i savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Imao je ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između Vašingtona i Pekinga 1970-ih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.