Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušanje Glavaša

Zagreb -- Pred Županijskim sudom u Zagrebu završeno saslušanje Branimira Glavaša, osumnjičenog za zločine protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991.

Kod istražnog sudije Zdenka Posavca, jednog od petorice sudija zagrebačkog Županijskog suda zaduženih za ratne zločine, Glavaš se pojavio u 9 sati. Pre ulaska u zgradu Suda, Glavaš je u kraćoj izjavi ponovio da se protiv njega vodi montirani politički proces, te je dodao kako očekuje da će ispitivanje trajati nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati.

Glavaš se sumnjiči da je odgovoran za zlostavljanje troje i ubistvo dvojice srpskih civila, od kojih se jednom gubi svaki trag. Fehira tužilaštvo smatra odgovornim za mučenje jednog zarobljenog civila, koga je naterao da popije kiselinu iz akumulatora, nakon čega je i pucao na njega.

Na kraju saslušanja, Glavaš je rekao da je izneo deo svog iskaza koji se odnosi na okolnosti u ratnom i predratnom Osijeku: "Uspeo sam odgovoriti i dati odgovore na pitanja u delu zapovedne odgovornosti, što je odnelo prilično vremena, s obzirom da je trebalo izneti celu istoriju događanja i stvaranja hrvatske vojske od onih paravojnih uvjeta iz druge polovine devedesetih godina, devedesete godine. Posebno se osvrćem zbog toga jer danas čitam u "Večernjem listu" da je Branimir Glavaš imao nekakvu paravojsku. Paravojska je postojala, ali u devedesetim godinama i nije bila vojska Branimira Glavaša već celokupnog hrvatskog naroda koji je ocenio da je trenutak da se hrvatska država mora braniti svim mogućim sredstvima."

Saslušanje Branimira Glavaša, inače nezavisnog poslanika u parlamentu kojem je Sabor pre nekoliko nedelja ukinuo imunitet, nastavlja se u ponedeljak. Nakon saslušanja Glavaša, istražni sudija će saslušati i saosumnjičenog Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika "Prve osječke bojne", kojom je 1991. komandovao Glavaš. Fehir je u javnosti priznao da je pucao u jednog zarobljenika i svedočio je o navodnoj Glavaševoj umešanosti u ubistva srpskih civila.

Glavaš i Fehir terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a za to krivično delo predviđena je kazna od pet do 20 godina zatvora. Zbog uticaja na svedoke i bezbednosti tužilaštvo je tražilo da se slučaj prebaci u Zagreb, što je prihvaćeno. Nakon saslušanja, sudija Posavec mora odlučiti hoće li pokrenuti istragu ili izraziti neslaganje s istražnim zahtevom zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.