Šarčević: Ponudio sam ostavku svojim šefovima ali ovo nije Hag

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2019, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Ponudio sam ostavku svojim šefovima ali ovo nije Hag

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je večeras da je svojim "šefovima" ponudio ostavku na tu funkciju posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature ali i dodao da "nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost".

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je rekao da su tri žene učestvovale u lancu u kom je po njegovim rečima, "iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Izvinjavam se svim đacima i roditeljima ali i mom timu. Imamo scenario za ove stvari, sutra i prekosutra ću dati rezervne varijante testova", rekao je Šarčević.

On je naveo da je projekat mature kako se radi u poslednjih osam godina "sam po sebi rizičan" ali i dodao da se "pravila igre ne mogu menjati tokom same igre".

"Uvek se ovakva situacija dramatizuje a mi smo sprečili lavinu loših događaja", dodao je Šarčević.

"U ovom trenutku ne vidim razlog za ostavku"

Ministar je ranije danas izjavio je da "u ovom trenutku" ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku posle današnje afere s objavljivanjem testova za polaganje male mature na društvenim mrežama.

Šarčević je za list "Danas" izjavio da ne zna zašto bi dao ostavku kada je Srbija kako je naveo, u izveštaju Evropske komisije ocenjena "najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke".

"Ako im to nešto ne znači onda 'ajde se igramo škole... to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku... šta mislite da sam ja od juče pa ne znam da će da traže!? Ja ću da ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno!", rekao je Šarčević komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku.

Ministar je naveo da će "svakako razmisliti" o ostavci, ali da "u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto".

"Ne možete vi zbog nekog događaja koji je ni prvi, ni poslednji, prevideti sve što je urađeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje", ocenio je Šarčević.

Navodeći da policija i BIA istražuju slučaj provaljenih testova, ministar je precizirao da je istraga sužena na 15 škola u "nekih pet gradova", u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl.

"Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA", naveo je Šarčević i dodao da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ "Ilija Birčanin" koja je došla u posed testa iz matematike koji je "procureo" u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.

"Za pojavljivanje testa u javnosti odgovoran ljudski faktor"

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavo je danas da je do odlaganja testa iz metematike došlo jer je "zatajilo negde na terenu" i da je u pitanju ljudski faktor.

"Neko je slikao i poslao ljudima. Neko ko je bio blizu testa, u trentku kada su testovi bili na putu ka školi", rekao je Šarčević za TV Prva.

Rekao je da se radi na otkrivanju odgovorne osobe, ali da je u opticaju 2.000 "potencijalnih igrača".

Dodao je da u takvim slučajevima školske uprave imaju rezervne testove.

Šarčević je kasnije za Insajder kazeo da je velika mogućnost da je "procureo" i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda.

On navodi da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa. Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Test iz matematike u okviru završnog ispita učenika osmih razreda odložen je za četvrtak, 20. jun.

Agenciji Beta rečeno je da su se na društvenim mrežama pojavili testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.