Šarčević: Ministarstvo nije konsultovano prilikom donošenja Etičkog kodeksa

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Ministarstvo nije konsultovano prilikom donošenja Etičkog kodeksa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčevič izjavio je danas da Nacionalni savet za visoko obrazovanje nije konsultovao to ministarstvo kada je donosio takozvani Etički kodeks po kome će doktor nauka koji je plagirao rad ostati bez titule.

"Savet za visoko obrazovanje doneo je taj kodeks i zaobišao je i nije konsultovao Ministarstvo prosvete. A mi njih, niti bilo koga, nismo zaobišli kada donosimo nove platforme i zakone", rekao je Šarčević novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Beogradu.

Šarčević je rekao da je voljan da rešava probleme, ali da nije mogao da uradi sve za dva meseca koliko je na toj funkciji.

"Ministarstvo prosvete je krovna kuća od koje svi očekuju odgovore i rešenja. Već mnogo dugo je razvlašćeno svim mogućim načinima, formiranjem mnogih tela, saveta i odbora i zavoda. Tako da ja mogu mnogo puta samo da pošaljem preporuku, jer to telo bira Skupština Srbije", rekao je Šarčević i dodao da se radi na novim sistemskim zakonima.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović izjavio je ranije da će do kraja oktobra državnim i privatnim univerzitetima biti dostavljena osnova kodeksa akademskog integriteta, koji će ih obavezati na kažnjavanje zaposlenih i studenata ako su plagirali radove, lažirali rezultate istraživanja ili se neetički ponašali prema kolegama.

Popović je za beogradske Večernje novosti rekao da će svih 18 državnih i privatnih univerziteta morati da poštuju taj dokument kada stupi na snagu i objasnio da se kršenja etičkog ponašanja odnose na plagijate, zloupotrebe, krivotvorenja rezultata empirijskih istraživanja, neetičko ponašanje prema kolegama, nastavnika prema studentima i obrnuto.

Pilot projekat nacionalne mature 2018. godine

Ministar Šerčević najavio je danas da će kao pilot projekat 2018. godine biti uvedena nacionalna mature koja će omogućiti budućim brucošima da apliciraju na neograničen broj fakulteta.

"Nacionalna ili državna matura je nešto što je davno trebalo da krene. Pripreme za to traju dve godine, finansira se iz IPA fondova. Namera je da se srednjoškolima omogući kvalitetniji prelazak na studije. Sada imate model da učenik srednje škole radi prijemni za jedan fakultet, a ako mu za na primer za Mašinski fakultet fali poen ili dva ispada iz igre i aplicira za ono što je ostalo", kazao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je kazao da je to "prvi benefit", a da je drugi to što se dobija "ocena škole".

"To je eksterna ocena jedne cele generacije", rekao je Šarčević i dodao da je "sadašnja matura potpuna improvizacija".

On je rekao da će postojati i stručna matura na kojoj će se polagati razlika ako iz neke stručne škole pređe na neke studije koje nisu srodne.

"Inače, međunarodna matura, jeste uzor svima u svetu. To postoji od 1970. i tu je najelitniji broj učenika koji se za to opredeljuje. To je jako teško upisati, ali je to zato školovanje one najkvalitetnije elite koja može da upiše i Harvard i Sorbonu i da dobije stipendije. Onda je to prilika da takve ljude odškolujemo i da ih stipendijom vežemo da se vrate za dobrobit zemlje", naveo je on.

On je kazao da će u prvoj fazi centri biti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Šarčević je najavio da će informatika biti obavezan predmet od 1. septembra naredne godine.

On je rekao da se mora videti šta opterećuje a šta rasterećuje radnu nedelju učenika.

Šarčević je danas u Beogradu, u Ustanovi kulture Parobrod, razgovarao sa učenicima osnovnih i srednjih škola i fakulteta koji su društveno aktivni u različitim organizacijama.

Prema rečima ministra, učenici i studenti su postavljali pitanja o problemima sa kojima se susreću u nastavi.

On je rekao da je sličan sastanak već imao sa srednjoškolcima u Novom Sadu i Nišu.

Vrata za saradnju sa sindikatima ostaju otvorena

Ministar Šarčević izjavio je danas povodom najava da će sindikati prosvete 17. novembra održati štrajk upozorenja da su vrata za saradnju sa sindikatima prosvete i dalje otvorena.

"Šta im je obećao moj predhodnik 2015. godine, šta nije ispunjeno? Da li ste vi prečuli informaciju. Da je 6,5 odsto više od svih drugh sa pet odsto. Da li je sad odmah trebalo na 12, a ostali na dva? Mislim da to ne bi bilo fer. Da li će u svakom narednom povećanju doći do sustizanja, biće, i to oni znaju dobro", kazao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je rekao da je kada je došao na funkciju pozvao sve sindikate na saradnju.

"Formirali smo zajedničke timove koji će se baviti tehnološkim viškovima. Ni jednom nisam dobio odgovor gde ima problem da intervenišem. I ođednom neki sindikati izjavljuju da ništa nije preduzeto. Bogami se varaju. Mi smo pre dva dana poslali centralnu komisiju u Leskovac i celu oblast smo prečešljali. A tamo gde imaju sumnje moraju da daju", kazao je Šarčević.

USPRS je najavio da će svi zaposleni, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u 736 škola stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja 17. novembra i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Kao razlog navedene su, između ostalog, male plate i neisplaćene jubilarne nagrade.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je na konferenciji za novinare da prosvetni radnici ne žele da budu građani drugog reda i da traže povećanje plata od 12 odsto ili 30 odsto iznad republičkog proseka zarada.

Štrajk upozorenja najavio je i Sindikat radnika u prosveti Srbije, SRPS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukidaju se prijemni za fakultete, umesto njih - matura

Izvor: B92, 10.Nov.2016

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je uvođenje pilot-projekta nacionalne mature od 2018. godine, koja bi trebalo da zameni prijemni ispit na fakultetima...Na taj način će se, kako kaže, srednjoškolcima omogućiti mnogo kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije..."Sada imamo model...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.