Saradnja privrednika na poslovnom forumu Srbija – Belorusija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja privrednika na poslovnom forumu Srbija – Belorusija

Poslovni forum Srbija - Belorusija bio je prilika za uspostavljanje saradnje srpskih i beloruskih kompanija, pa su tako dogovoreni i neki konkretni poslovi.

Beloruska firma "Mlečni svet" proširuje saradnju sa partnerima u Srbiji, a kako za Tanjug kaže predstavnica te kompanije Marina Anikijeva, danas su potpisani ugovori sa srpskim partnerima u vrednosti od dva miliona evra.

"Drago nam je što danas prisustvujemo na belorusko-srpskom forumu. Pronašli smo partnere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kojima ćemo danas potpisati sporazume i ugovore u iznosu od dva miliona evra", kaže Anikijeva.

Firma "Mlečni svet" sa Srbijom sarađuje već godinu dana, a Anikijeva kaže da se u Belorusiji raduju nastavku saradnje i pozivaju predstavnike srpskih kompanija da ih posete kako bi saradnja bila proširena.

Generalna direktorka beloruske firme "Bobruiška agromašini" Nađela Lazarevič za Tanjug kaže da su saradnju dogovorili sa kompanijom Agropanonka, a vrednost potpisanog ugovora je do milion dolara.

Ova kompanija proizvodi poljoprivrednu tehniku, prikolice, burad, mašine za unošenje čvrstih i tečnih organskih đubriva, kosilice, široku lepezu tehnike.

"Mi isporučujemo tehniku u Srbiju, to je tek početak našeg puta, jer tek počinjemo da radimo sa srpskim partnerima, a uvereni smo da će naša tehnika biti potrebna kod vas u Srbiji", kaže Lazarevič.

Mirjana Perić iz firme Milmas iz Vrbovna kod Lazarevca za Tanjug kaže da se ta kompanija bavi izradom drvenih elemenata za kuće i stolariju, a već duže sarađuje sa kompanijom iz Belorusije.

"Danas ćemo potpisati ugovor. Pretpostavljam da će ta saradnja biti još obimnija i veća. Beloruska firma radi drvnu građu koja je naša sirovina za gotove proizvode koje mi radimo. Saradnja je uspešna, proširuje se i imamo želju da je nastavimo što duže i u većem obimu", rekla je Perić.

Firma iz Vrbovna, kako kaže, radi i za domaće tržište, ali pre svega njihovi proizvodi su namenjeni izvozu, najviše u Sloveniju.

Marina Živojinović iz Fruvite rekla je za Tanjug da današnji Poslovni forum vidi kao priliku za nalaženje novih poslovnih partnera.

"Očekujem da ćemo naći partnere za buduću saradnju na beloruskom tržištu. Trenutno smo u pregovorima i već u januaru bi trebalo da pokrenemo prve isporuke za Belorusiju. Mi proizvodimo ceđene sokove koji su nam najinteresantniji proizvod za izvoz", rekla je Živojinović i navela da ta firma izvozi proizvode na rusko tržište.

Forum je okupio 72 srpske i 22 beloruske kompanije i više od 150 privrednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.