Sandej tajms objavio antiizraelsku karikaturu na Dan holokausta

Izvor: Blic, 27.Jan.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandej tajms objavio antiizraelsku karikaturu na Dan holokausta

Dan sećanja na holokaust, britanski "Sandej tajms" obeležio je, ne baš tradicionalno, objavivši antiizraelsku karikaturu premijera Benjamina Netanijahua kako gradi zid krvlju i delovima tela Palestinaca koji jauču, preneli su izraelski mediji.

Uz karikaturu autora Džeralda Skarfea stoji potpis: "Izraelski izbori - hoće li se cementiranje zida nastaviti"?.

Ova karikatura bila bi uvredljiva u bilo koje doba godine, ali objaviti je na Međunarodni dan sećanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << holokaust je bolesno i izražava duboko zabrinjavajuća razmišljanja, ocenio je predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor, dodavši da takva bezosećajnost zahteva momentalno izvinjenje i od karikaturiste i od urednika lista.

Začuđujuće, ta karikatura je objavljena nekoliko dana nakon što je jedina demokratija na Bliskom istoku, Izrael, prošla kroz demokratske izbore i dok se na desetine hiljada drugih na Bliskom istoku kasape, "Sandej tajms" fokusira svoju maštu isključivo na jevrejskoj državi, ocenili su izraleski mediji.

To je suprotno mnogim kriterijuma iznetim u radnoj definiciji antisemitizma EUMC-a (Evropskog monitoring centra anitsemitizma i ksenofobije) i deo je zabrinjavajućeg trenda da se legitimišu rastući napadi na Izrael onih koji formiraju mnjenje.

Izraelski mediji podsećaju da su antisemitske izjave prenete u naslovnim vestima prošle sedmice nakon što je poslanik Dejvid Vord optužio Jevreje za svakodnevno nasilje nad Palestincima i postavio pitanje kako su mogli to da rade ubrzo nakon svog oslobođenja iz logora smrti.

U subotu uveče objavljen je odgovor poslanika iz Liberalno demokratske partije na osude zbog takve izjave: "Pokušavao sam da stavim do znanja da bi svako trebalo da nauči lekcije iz holokausta, naravno priznajem duboku osetljivost na ta pitanja u svako doba, pogotovo povodom komemoracije ovog vikenda", naglasio je britanski poslanik na svom vebsajtu.

On je, međutim, naglasio da njegove kritike Izraela ostaju snažne kao uvek.

Povezane vesti: Netanijahu: Iran priprema novi holokaust Putin: Rusija neće nikad zaboraviti holokaust Izrael zaustavio dolazak afričkih imigranata Netanijahu povredio nogu dok je igrao fudbal Dečiji pogledi „Jad Vašema“

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

“Tajms” objavio antiizraelsku karikaturu na Dan holokausta (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jan.2013

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta britanski "Sandej tajms" obeležio je karikaturom premijera Benjamina Netanijahua kako gradi zid krvlju i delovima tela Palestinaca

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.