Sanader nestao iz Hrvatske

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader nestao iz Hrvatske

Bivši premijer Ivo Sanader napustio Hrvatsku uoči zahteva Tužilaštva za ukidanje poslaničkog imuniteta i njegovo hapšenje. Policija nije imala zakonsko pravo da zadrži Sanadera na granici. Na potezu Sabor koji će odlučiti da li nekadašnji prvi čovek hrvatske vlade ostaje bez imuniteta.

Uoči rasprave o ukidanju poslaničkog imuniteta na zahtev Državnog tužilaštva, bivši premijer Ivo Sanader napustio je Hrvatsku jutros oko 11.00 časova preko graničnog prelaza sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slovenijom. Saborska komisija je ubrzo na sednici koja je trajala svega dva minuta, jednoglasno ukinula imunitet bivšem premijeru. Sledi glasanje u Saboru.

Posle burnih reakcija hrvatskih medija, bivši premijer javio se novinarima SMS porukom.

Na pitanje da li je pobegao iz zemlje i da li će se odazvati USKOK-u, Sanader je odgovorio:

"Na putu sam, prethodno planiranom. I naravno da ću se odazvati", prenosi Večernji list.

"U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov da Sanadera spreči da izađe iz zemlje", saopštio je hrvatski MUP.

Portparolka MUP-a Slovenije Vesna Drole potvrdila je za hrvatske medije da je Sanader prešao granicu, ali da za sada nema informacija kuda je dalje otputovao.

Mediji u Sloveniji pomno prate svaki korak Sanadera. Slovenski radio, nezvanično saznaje da se bivši hrvatski premijer nalazi na spisku putnika za podnevni let iz Ljubljane za London.

Za sada još uvek nije poznato da li Sanader, pored Hrvastkog ima i austrijsko državljanstvo.

Zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske koji je upućen Saboru odnosi se na hapšenje, određivanje pritvora i istražnog zatvora, a Sanader se tereti za zloupotrebu položaja i vlasti, prenosi Jutarnji list.  

Hrvatski list nezvanično saznaje da je reč zloupotrebi vlasti u slučaju "Fimi-medija".

Reagujući na odlazak Sanadera iz zemlje, predsednik Ivo Josipović ocenio je da je to veliki propust i zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka, piše Dnevnik.

Josipović je prethodno rekao da očekuje da će postupak protiv Ive Sanadera biti isti kao i protiv svakog drugog, zakonit i pravedan.

Sanader je u viša navrata u javnosti odbacio povezanost sa brojnim aferama i optužio premijerku Jadranku Kosor za politički progon i medijsku hajku.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se za jednog bivšeg premijera traži krivični progon.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.