Salama potiče iz Nemačke, a ne iz Italije, tvrdi mesara

Izvor: Blic, 13.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salama potiče iz Nemačke, a ne iz Italije, tvrdi mesara

Salama potiče iz Nemačke a ne iz Italije, tvrdi jedna nemačka mesara koja navodi da je ustanovila poreklo tog crvenog kobasičarskog proizvoda koji se proslavio u Italiji i postao ponos Bolonje.



Priča o poreklu salame ima takav značaj za Nemce da se danas našla na naslovnoj strani konzervativnog lista "Velt".

Iako je njen naziv italijanskog porekla i potiče od glagola "salare" što znači soliti, salama je navodno nastala u Meklemburgu, saopštila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna mesara iz Tandorfa, jednog od najstarijih sela te pokrajine na severoistoku Nemačke.

Salamu su navodno prvi napravili Langobardi, germansko pleme iz baltičkih predela koje je recept donelo u Mađarsku a zatim i u Italiju, kada je u 6. veku migriralo ka jugu. Langobardi su 568. godine zauzeli sever Italije.

"Oni su verovatno mesom punili creva i upotrebljavali so kako bi ga konzervisali", navodi u saopštenju mesara koja je na tržište izbacila novu salamu "urmeklenburger" (u prevodu: originalni meklenburger) čija proizvodnja traje godinu dana.

Salama se nekada pravila tako što su usoljeni komadi svinjetine sušeni na vazduhu, u koži. Danas postoji mnoštvo oblika salame, manje ili više začinjene lukom i aromatičnim biljem, biberom i paprikom, a ponekad je kuvana ili dimljena pre nego što ode na sušenje. U nekim salamama govedina je zamenila svinjetinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.