Šakalima 106 godina zatvora

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šakalima" 106 godina zatvora

Zbog zločina nad albanskim civilima tokom 1999. godine, devet pripadnika formacije "Šakali" osuđeno na višegodišnje kazne zatvora. Dvojica oslobođena krivice.

Posebno odeljenje Višeg suda za ratne zločine donelo je osuđujuću presudu za devet pripadnika formacije "Šakali", zbog zločina nad albanskim civilima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Sudija Snježana Nikolić Garotić saopštila je da su optuženi krivi za ubistvo više od 120 civila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić. Najmlađa žrtva je imala 19 a najstarija 87 godina.

Iskazi svedoka koji su preživeli te događaje, brojna dokumenta, dva svedoka saradnika, sudski veštaci doveli su do presude kojom su komandant 177. vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije Toplica Miladinović, i pripadnici te jedinice Dejan Bulatović i Milojko Nikolić osuđeni na po 20 godina zatvora.

Srećko Popović osuđen je na 10 godina, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15 godina i Siniša Mišić na pet godina.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin. Devetorica optuženih osuđeni su na ukupno 106 godina zatvora.

"Nisu bili paravojna jedinica, nikakvi 'Šakali', već regularna vojna jedinica. Sve žrtve su bile albanski civili. Stanovništvo je raseljavano bez ikakvog bezbednosnog razloga", navela je sudija Snježana Nikolić Garotić.

Zločin je počinjen tokom aprila i maja 1999. godine, a u optužnici se navodi da operacija u selima u kojima su izvršena ubistva nije imala nikakav direktan vojni cilj.

Pripadnici Šakala su pri izvršenju pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Ubistva su vršena na svirep i podmukao način, neretko se pucalo žrtvama u leđa, nakon čega je većina tela zapaljena, s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Jedan od svedoka saradnika je rekao da je jedan Albanac ubijen pošto su mu oduzeta dva vozila - "Audi" i "Mercedes", posle čega mu je ispaljen metak u potiljak.

"Crvena masa mozga se zalepila po plafonu. Onda se nasmejao i rekao mi da se tako izvodi krečenje", ispričao je taj svedok.

Presudom je zaključeno da je glavni cilj bio proterivanje Albanaca iz datog područja, i da su tom prilikom od žrtava oduzimane dragocenosti i lične isprave.

Predstavnici porodica ubijenih zadovoljni su presudom i obrazloženjem.

Advokat porodica žrtava Mustafa Radunići posebno je zadovoljan što je sud utvrdio da je sve zličine izvršila regularna vojska.

"To je jedan dokaz da je to bio jedan plan države koji je imao nameru da Kosovo očisti od albanskog življa", kaže Radunići.

Advokati optuženih osporavaju istinitost iskaza svedoka saradnika i smatraju da nije bilo dokaza koji njihove klijente dovode u vezu sa tim zločinima.

Advokat optuženog Toplice Miladinović Goran petronijević kaže da dva najveć zločinca u čitavoj priči nisu odgovarala.

"Oni su živi i zdravi. Njih je tužilaštvo uzelo kao svedoke, a sce zarad toga da bi oni svedočili ptov drugih", kaže Petronijević.  

Zastupnik optuženog Milojka Nikolića Dragan Palibrk kaže da je njegovom klijentu na teret stavljeno i silovanje, što sud nije našao da je izvršio. Ističe da ni za jedno konkretno krivično delo ne može pouzdano da se utvrdi da je "tog i tog ubio".

Vekarić: Zapaljeni splavovi svedoku-saradniku

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da splavovi koji su jutros zapaljeni u Beogradu pripadaju svedoku-saradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu.

Splavovi su zapaljeni jutros u pet časova i to pokazuje o kakvom predmetu je reč i koliko rizika preduzimaju oni koji rade u Veću za ratne zločine.

Povodom osuđujuće presude za devetoricu pripadnika "Šakala" i oslobađajuću za dvojicu, Vekarić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je delimično zadovoljan tom odlukom, najavivši da će se žaliti na oslobađajući deo.

Zamenik tužioca za ratne zločine rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je izvršen zločin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.