Višegodišnje kazne zatvora za Šakale

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegodišnje kazne zatvora za "Šakale"

Zbog zločina nad albanskim civilima tokom 1999. godine, devet pripadnika formacije "Šakali" osuđeno na višegodišnje kazne zatvora. Dvojica oslobođena krivice.

Posebno odeljenje Višeg suda za ratne zločine donelo je osuđujuću presudu za devet pripadnika formacije "Šakali", zbog zločina nad albanskim civilima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Sudija Snježana Nikolić Garotić saopštila je da su optuženi krivi za ubistvo više od 120 civila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić. Najmlađa žrtva je imala 19 a najstarija 87 godina.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, Srećko Popović na 10, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Milojko Nikolić na 20 godina, Ranko Momić na 15 godina, Siniša Mišić na pet godina i Dejan Bulatović na 20 godina zatvora.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

Devetorica optuženih osuđeni su na ukupno 106 godina zatvora.

Vekarić: Zapaljeni splavovi svedoku-saradniku

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da splavovi koji su jutros zapaljeni u Beogradu pripadaju svedoku-saradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu.

Splavovi su zapaljeni jutros u pet časova i to pokazuje o kakvom predmetu je reč i koliko rizika preduzimaju oni koji rade u Veću za ratne zločine.

Povodom osuđujuće presude za devetoricu pripadnika "Šakala" i oslobađajuću za dvojicu, Vekarić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je delimično zadovoljan tom odlukom, najavivši da će se žaliti na oslobađajući deo.

Zamenik tužioca za ratne zločine rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je izvršen zločin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.