Šabić: PIO unapređuje odnos prema zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: PIO unapređuje odnos prema zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozdavio je danas reakciju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) da se ubuduće, prilikom upisa dece u predškolske ustanove, isključivo izdavaju uverenja sa potrebnim podacima.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Poverenika, PIO je do sada prilikom upisa dece u predškolske ustanove umesto uverenja izdavao kopiju kompletnog M4 obrasca, za šta nije postojao pravni osnov.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />To je lične podatke osiguranika dodatno izlagalo riziku zloupotrebe, s obzirom da M4 obrazac sadrži mnogo više ličnih podataka nego što je potrebno, dodaje se u saopštenju.

Nakon Upozorenja koje je Šabić uputio, PIO Fond je u roku obavestio Poverenika da će ubuduće izdavati isključivo uverenja sa traženim, potrebnim podacima.

U saopštenju se dodaje da je PIO obavestio Poverenika i da će inicirati održavanje sastanka sa predstavnicima grada Beograda i drugim subjektima koji zahtevaju uverenja sa podacima iz matične evidencije, kako bi se njihovi zahtevi u pogledu vrste i obima neophodnih podataka precizirali i doveli u sklad sa načelima Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobra reakcija Fonda PIO

Izvor: Akter, 28.Jul.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je kao dobru i korisnu reakciju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na njegovo upozorenje na nepravilnosti koje je Fond činio prilikom obrade ličnih podataka osiguranika..Fond PIO je na zahtev...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.