Šabić: Nadam se da će Dolovac korigovati tužilaštvo

Izvor: Blic, 16.Okt.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Nadam se da će Dolovac korigovati tužilaštvo

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrazio je nadu da će državni tužilac Zagorka Dolovac "korigovati potez osnovnog tužilaštva iz Novog Sada" koje je podiglo optužnicu protiv novinarke Nacionalnog građanskog lista zbog objavljivanja teskta iz kojeg proističe da su državni organi potpuno nespremni za rat.

"U goroj varijanti, očekujem da će sud odbiti optužbu i osloboditi novinare", rekao je Šabić za televiziju B92, ističući da postoji rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se potez tužilaštva shvati kao pritisak na slobodu štampe.

Šabić je kazao da ne želi ni da pomisli da će novinari biti osuđeni, navodeći da u tom slučaju nema mesta gonjenja novinara.

"Pravni sistem Srbije poznaje nešto što se zove garancija tajnosti novinarskog izvora. Novinar nije dužan da oda izvor svoje informacije i postoji rizik da se ovaj potez tužilaštva shvati kao pritisak na slobodu štampe", ukazao je poverenik.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv novinarke Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića, jer je u junu taj list objavio strogo poverljiv "Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini", o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Tužilaštvo navodi da je taj tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, "naneo štetu bezbednosti Srbije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.