Šabas: Suđenje Tuđmanu koje se nikad nije dogodilo

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabas: Suđenje Tuđmanu koje se nikad nije dogodilo

Usmenu raspravu pred Međunarodnim sudom pravde o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije trebalo bi nazvati "suđenje Tuđmanu koje se nikad nije odigralo", ocenio je član pravnog tima Srbije pred MSP Vilijam Šabas i dodao da su u Srebrenici ubijani vojnici, dok su u "Oluji" meta bili svi Srbi. Franjo Tuđman

Šabas je u intervjuu za "Politiku" rekao da optužba Srbije protiv Hrvatske za genocid ima snažno uporište u provokativnim, rasističkim izjavama Tuđmana, njegovim ekstremističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pogledima, kao i u istoriji koja seže do vremena Drugog svetskog rata, što uz ponašanje hrvatske vojske tokom 'Oluje' predstavlja jak slučaj genocida.

- Najjači argument Srbije jeste da su napadi na Srbe tokom 'Oluje' bili sasvim drugačijih razmera od onih koji se pripisuju Srbiji protiv Hrvata tokom borbi 1991. godine - rekao je Šabas, podsetivši da je većina pitanja u sporovima izmedju Srbije i Hrvatske već bila predmet sudjenja pred MKS-om, ali da Tudjman nikada nije izveden pred lice pravde.

Na pitanje da uporedi slučaj Srebrenice i akcije "Oluja", Šabas je odgovorio da su u Srebrenici ubijani vojnici, dok su meta "Oluje" bili svi Srbi.

- U Srebrenici su vojno sposobni muškarci bili meta za pogubljenje. Žene, deca i starci su bili evakuisani. Tokom 'Oluje' ne izgleda da su napravljene takve razlike. Svi Srbi su bili meta - rekao je Šabas za "Politiku".

On je dodao da u MKS-u nije lako dokazati svoje tvrdnje, a da je genocid verovatno najteža optužba koja se može izneti protiv neke države, naroda ili pojedinca.

Objašnjavajući razliku izmedju etničkog čišćenja i genocida, Šabas je rekao da se ta dva pojma ne mogu izjednačiti, jer etničko čišćenje podrazumeva proterivanje stanovništva, ali ne i fizičko uništenje.

- Tek kada je u pitanju fizičko uništenje, govorimo o genocidu - rekao je Šabas.

Na pitanje kako procenjuje argumente hrvatske strane, Šabas je rekao da hrvatska optužba za genocid počiva na slabim temeljima, ali da nikada ne treba potceniti tezu advokata druge strane.

- Izgleda da čak i istaknuti Hrvati priznaju da je trebalo povući tužbu, posebno imajući u vidu presudu suda u predmetu Bosna - zaključcio je Šabas.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovo je suđenje Tuđmanu, koje se nije dogodilo

Izvor: Politika, 04.Mar.2014

U Srebrenici su ubijani vojnici, a u „Oluji” su meta bili svi Srbi ..„Ovo bi se moglo nazvati – suđenje Tuđmanu, koje se nikada nije desilo. Većina pitanja u sporovima između Srbije i Hrvatske već su bila predmet suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Rezultati...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.