Šabački matematičari

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabački matematičari

Osvojivši gotovo polovinu nagrada na gradskom takmičenju, učenici OŠ "Nikolaj Velimirović" uspešno nastavljaju tradiciju dobrih matematičara koji su školovanje počeli u njihovoj školi.

U šabačkoj Osnovnoj školi "Nikolaj Velimirović" već je stasalo nekoliko generacija uspešnih matematičara. Na nedavno održanom gradskom takmičenju, na kojem su osvojili gotovo polovinu nagrada, proslavila se ne samo škola, već i odeljenje četvrto tri koje je osvojilo 10 prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nagrada.

"Za nas matematika nije bauk, već zanimljiva igra brojeva. Što je više vežbamo, lakše pobeđujemo", kažu učenici četvrtog tri koji, za razliku od većine vršnjaka, vole matematiku.

"Matematika je kao fudbal. Igraš da pobediš. U ovom slučaju pobeđuješ zadatke, to je veoma zabavno", kaže Mihajlo Radojević, koji je na takmičenju osvojio prvo mesto. Njegov drug, Nikola Petreski kaže da zadatke razmenjuje s društvom, nalazi ih i na Internetu, a vežba samo nekoliko zadataka dnevno.

Da brzo misle i razvijaju takmičarski duh, podstiče ih učiteljica, za čijih se stotinu poena uokvirenih srcem, jednako bore svi.

"Oni zaista imaju talenat za matematiku, ali moram priznati da vredno vežbamo od prvog razreda", objašnjava tajnu uspeha učiteljica Biljana Gmizić. "Svi vole da se takmiče, zato smo se dobro i pripremali. Zbog postignutih rezultata srećni su oni, ali i njihovi roditelji, ja posebno, kao njihova učiteljica.

Pored uspeha četvrtaka, jedno od prva tri mesta na gradskom takmičenju zauzeli su i učenici viših razreda, njih pedeset četvoro, od kojih je polovina dobila maksimalnih 100 poena.

"Nije važno koliko zadataka dnevno vežbamo, ali važan je kontinuitet",kaže Milica Gajić, učenica osmog razreda.

Ovakav uspeh rezultat je ozbiljnog rada u redovnoj i dodatnoj nastavi. Predaha nema ni na raspustu, kada se organizuju zimski i letnji kampovi matematike.

"U kampovima je specifičan način rada. Predavači su njihovi vršnjaci, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda, asistenti sa fakulteta, kao i mi, nastavnici", kaže poznati šabački matematičar, Mioljub Isailović. "Divno je videti školu punu đaka i na raspustu, koji su, verovali ili ne, došli da vežbaju matematiku."

Sledeći uspehe uzora, bivših učenika škole, Milijančevića i Špegara, mladi šabački matematičari sigurni su da imaju dobru osnovu za napredovanje u nauci i nadaju se da će neko i od njih učiti kako se pobeđuje protivnik - matematički problemi i zadaci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.