Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac jedini u Srbiji: Suštinska decentralizacija i istinska samouprava

Kad sami odlučuju, ljudi donose dobre odluke

Suštinska decentralizacija i istinska samouprava. Ove dve sintagme nisu tek demokratski ideali svake opštine, već realna politika grada Šapca.

Već dve godine, ovaj mačvanski grad sav porez na imovinu, umesto u opštinsku, vraća u kase mesnih zajednica. A onda ih meštani troše za sopstvene, seoske, potrebe - po prioritetime koje samostalno odrede. U selima u šabačkom kraju meštani su, do sada, novac od poreza na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << imovinu uložili u različite projekte, najčešće rekonstrukcije domova kulture, atarskih puteva, groblja, rasvetu, uređenje centara sela.

Da demokratija nije slovo na papiru, pokazuje i novina koju uvode ove jeseni. Šapčani se upravo pripremaju za referendum, na kom će meštani neposredno odlučivati kako će u narednoj godini trošiti prikupljene poreze.

“Ovo je jedinstvena odluka u istoriji srpske politike da omogućimo našim sugrađanima da sami odlučuju. Naime, 3. decembra, oni će se neposredno izjasniti šta žele u svojim zajednicama. Dakle, neposredno izjašnjavanje kao u Švajcarskoj, sami biraju - ne lidera, ne političku partiju, već glasaju za svoje ideje, svoje projekte. Važno je napomenuti da svi mogu da glasaju, ali da predlažu ideje mogu samo oni koji su platili porez. ”, istakao je Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca, na današnjoj konferenciji u Medija centru.

Igor Marsenić, član gradskog veća Šapca, objasnio je da je princip takav da “ljude pustite u proces odlučivanja, da oni shvate da su to njihove odluke. Smatram da je ovo uspešno i blagotvorno, jer je ljudima to potrebno i neophodno”.

Gradsko veće grada Šapca usvojilo je odluku i pravilnik kojim se utvrđuje pravo mesnih zajednica na prenos sredstava od naplaćenih poreza na imovinu fizičkih lica. Uvođenjem ovog pravnog akta u život Šapčana, pomerio se fokus odlučivanja na mesne zajednice, odnosno – neposredno na njihove građane.

“Ono što je normalno, razumno i demokratično mora da bude sprovodljivo. Nisu postojale zakonske prepreke u donošenju ove odluke. Ispoštovan je Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o budžetskom sistemu. Jedino je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donekle zakomplikovao ovo. Najpre smo mislili da u ovu svrhu koristimo birački spisak, no da bismo izbegli komplikacije, doneli smo Pravilnik o učesniku spiska izjašnjavanja”, kazala je Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika za uključivanje građana.

I u protekle dve godine domaćinski se raspolagalo novcem koji je vraćen u seoske budžete, a sam grad je na svaki uloženi dinar mesne zajednice, za projekte rekonstrukcija i izgradnje, davao i po nekoliko puta više iz gradske kase. Tako su, u selima, rekonstruisani kulturni centri, ulagano je u sportske objekte, komunalnu i putnu infrastrukturu, uređenje centara sela, sređivanje groblja…

“Svi mogu da predlažu sve. Potreba ima koliko ima. Novca ima koliko ima. Ideje su formulisane tako da odgovaraju novcu kojim raspolažu mesne zajednice. Sa političkim otporima se borimo već pet godina. Mi smo jedini opozicioni grad u Srbiji. Pripadnici SNS-a glasali su protiv ovoga, ali su zato sutra prvi stali u red za pare. Ali moram da kažem da iz Beograda nije bilo političkih pritisaka. Ovo je dobra stvar i dobra politika, jer je jedinstvena kod nas i nikad pre se nije desila. Ovu odluku doneli 2015. godine”, istakao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, njihova politika je da da građani odlučuju i ona je u skladu sa temeljima evropskog društva, a ne da vladajuća partija, odnosno jedan čovek odlučuje o svemu: “Neverovatna je energija kod građana. Važno je da oni znaju šta im je potrebno. Jedva čekam da vidim koje su to ideje. Sve ovo je velika odgovornost, ali i odlučivanje je velika odgovornost. Poenta je da konačno krenemo da se bavimo svojim životima. Da se poštuje pravo građana da se pitaju.”

Gradonačelnik je na kraju konferencije pozvao sve predstavnike medija da 3. decembra ove godine dođu u Šabac, da vide za šta i kako su građani glasali, a da prvi put to nisu stranke i političari.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.