Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa državom lakše nego sa privatnicima

Uprkos opštoj oceni da su zaposleni daleko ugroženiji u privatnom nego u javnom sektoru, sindikati bolje funkcionišu u javnim službama i češće štrajkovima ili drugim protestima uspevaju da ostvare svoje zahteve.

„Privatni sektor u srpskoj privredi pretežno čini čudna bratija. Političkim kanalima su ušli u kapitalizam i samim tim činom upali su, hteli ili ne, u klijentalizam, protekcionizam i monopolizam. Šta će njima sindikati, pa još ako, zbog namerno nezainteresovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << države, mogu nezakonito da se obračunaju sa njima, zašto to ne bi radili”, kaže prvi čovek „Nezavisnosti“ Branislav Čanak.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da ASNS ima veliki broj sindikata u privatnom sektoru. „Tu se teže formira sindikat, ali su u poslednje vreme tendencijepozitivne. Poslodavci sve više uviđaju da sindikat nije faktor destabilizacije, nego upravo obrnuto. Činjenica je da je položaj radnika u privatnom sektoru neuporedivo gori od položaja zaposlenih u državnom sektoru. Upravo to i opredeljuje zaposlene da formiraju sindikat”, ističe ona.

Ipak, Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb” grupe, smatra da je sindikat u „Zavarivaču” Vranje mnogo učinio da on ostane bez te firme.

– Ne vidim da su nešto zbog toga dobili. U okviru grupe imamo sindikate u nekim kompanijama sa kojima lepo sarađujemo, dok imamo neke sa kojima nikako ne možemo da izađemo na kraj – kaže Veselinović.

On veruje da država ima više sluha za sindikate nego za poslodavce. Sindikatima je lakše jer čak i kad imaju neku muku, oni mogu da je kažu javno, dok preduzetnici to ne smeju jer time ruše poverenje kod banaka.

Zbog velikog broja sindikata ali i što dobrim delom nije jasno ko koga predstavlja vrlo često se ne zna da li je neki dogovor sindikalnih lidera sa vladom fer i kredibilan, kaže ekonomista, stranac koji je na privremenom radu u Beogradu.

– Najmoćniji su sindikati iz javnog sektora, što nije dobro. Za ekonomiju je važnije da ima bolje organizovane i jače sindikate u privatnom sektoru. Zato što sindikati u tim firmama nemaju samo tvrdoglavi cilj da im se povećaju plate po svaku cenu. Oni koji rade u izvoznim firmama, na primer, zainteresovani su za opstanak svog biznisa – kaže naš sagovornik.

Darko Marinković, profesor na „Megatrendu” ocenjuje da su štrajkovi u javnom sektoru efektniji jer ometaju normalan život ljudi. „Sindikalne centrale često idu linijom manjeg otpora – organizuju se tamo gde je lakše. Težište sindikalne borbe treba da se prebaci na teren privatnog sektora gde vladaju neki odnosi iz 19. veka – zaposleni pre svega moraju najpre da se izbore za pravo na sindikalno organizovanje, to će uticati i na ponašanje poslodavaca i države.

G. N. – A. N.

objavljeno: 30.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.