SZO, ponovo: Objavljena najnovija prognoza

Izvor: B92, 23.Jan.2022, 22:45

SZO, ponovo: Objavljena najnovija prognoza

Kako je ocenio direktor SZO za Evropu, omikron soj koronavirusa mogao bi da zarazi 60 odsto Evropljana do marta.

On je pokrenuo je novu fazu pandemije kovida 19 u regionu i mogao bi da ga približi kraju, prenosi "Blic".

"Moguće je da se region približava kraju pandemije", rekao je za Frans pres Hans Kluge pozivajući ipak na obazrivost zbog promenljivosti virusa.

On je naveo da kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedelja i nekoliko meseci globalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takođe i zbog sezonskog pada zaraze.

Kluge je ipak naglasio da još nismo u fazi kada to postaje endemska bolest.

"Endemski znači da možemo da predvidimo šta će se desiti, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga treba da budemo vrlo oprezni", rekao je Kluge.

U regionu Evrope koji broji 53 zemlje, od kojih se neke nalaze u centralnoj Aziji, omikron je 18. januara predstavljao 15 odsto novih slučajeva kovida, što je preko 50 posto više nego prethodne nedelje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru ovaj soj, koji se pojavio krajem novembra, zarazniji nego delta i sada je dominantan, prema evropskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.