SZO PRONAŠAO REŠENJE ZA KORONU: Samo jedna stvar dovoljna je da se prekine lanac prenošenja virusa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 10:43

SZO PRONAŠAO REŠENJE ZA KORONU: Samo jedna stvar dovoljna je da se prekine lanac prenošenja virusa!

Broj novih slučajeva kovida-19 je bukvalno eksplodirao na Starom kontinentu poslednje dve nedelje

U jeku drugog talasa pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, direktor službe za hitne zdravstvene situacije u SZO-u Majk Rajan poručio je vlastima da stavljaju kontakte u izolaciju.

- Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo stvarno i da popravimo i da promenimo stanje, to bi bilo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem kovida bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prenosa - rekao je Majkl Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

- Mislim da se to nije činilo, niti se čini sistematski, i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve - rekao je.

Traženje kontakata je u mnogim evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva kovida-19 je bukvalno eksplodirao na Starom kontinentu poslednje dve nedelje.

- Oko polovine zemalja evropske regije SZO-a zabeležilo je prošle nedelje povećanje od 50 odsto u broju infekcija - istakao je Rajan.

Njegova koleginica Marija van Kerkov začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mere, "ne ulazi u mozak".

- Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovo pojaviti velikom brzinom i zapretiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mere - rekao je glavni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U svetu je broj zaraženih koronavirusom prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.