Izvor: S media, 23.Apr.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVI ZUKORLIĆEVI BIZNISI: Muftijine „zlatne koke“ (VIDEO)

Od kada je zauzeo poziciju političko-verskog vođe, muftija Muamer Zukorlić ne prestaje da iznenađuje svojim menadžerskim sposobnostima. Od načina na koji prikuplja priloge od bošnjačkih gastrabajtera, do upravljanja prvim Islamskim univerzitetom kod nas.

Ko kontroliše rad Univerziteta?

Muftija Zukorlić dodao je svom imenu još jednu funkciju – predsednik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

- To je tako logičan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potez. Tada sam počeo da pratim muftijino delovanje i moram priznati da sam zaključio da je posebna pojava među nama – izjavio je nedavno u Novom Pazaru akademik Muhamed Filipović i dodao kako „u narodu ima mnogo sposobnih i inteligentnih ljudi, ali je Zukorlić na te božje darove još nešto nadogradio“.

Akademik smatra da je Zukorlić „apsolutno odan svom narodu i da će osnivanje tih institucija biti u interesu njegove sredine i njegovog naroda...“.

Međutim, na drugoj strani ove, gotovo romansirane Zukorlićeve biografije, stoji stav jednog dela javnosti da je Univerzitet samo institucija kroz koju protiču ogromne količine novca, što legalim, što ileganim tokovima.

- Godina studiranja na Zukorlićevom fakultetu košta 1.000 evra. Jedan moj prijatelj, koji je bio u Osnivačkom odboru, rekao mi je da je za 10 godina inkasirano 25 miliona evra – otkriva za S media portal predsednica NVO „Urban In“ Aida Ćorović. Ona ne skriva lično uverenje da je „prava istina da je kroz fakultet ’prošlo’ duplo više novca“:

- Sve ove godine ta institucija radi kako želi, bez ikakve kontrole protoka novca. Studenti uplaćuju školarinu kešom, uglavnom u evrima. Isto se tako plaća i profesorima.

Rade bez akreditacije i dozvole za rad

Pitanje akreditacija ove visokoškolske ustanove sporno je već godinama.

- Internacionalni univerzitet je integrisan (svi studijski programi su na Univerzitetu), ali ova visokoškolska ustanova je odbijena za akreditaciju i nije mogla dobiti ni dozvolu od Ministarstva prosvete – kaže za S media portal predsednik Komisije za akreditacije i kontrolu kvaliteta Endre Pap.

Iz Republičke prosvetne inspekcije objasnili su nam da „ukoliko neka visokoškolska ustanova ne dobije akreditaciju, ona ne može više upisivati nove studente“. Svi studenti koji su upisani u prethodnom periodu, dok je visokoškolska ustanova imala dozvolu za rad i akreditaciju, mogu da nastave studiranje.

- O preduzimanju mera se može govoriti tek kada bude doneta konačna odluka o akreditaciji visokoškolske ustanove – kažu u Republičkoj prosvetnoj inspekciji.

Veza Zukorlića i vehabija?

Prema rečima predsednice NVO „Urban In“, „zlatne koke“ muftije Zukorlića svakako su Univerzitet, ali i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

Ćorović otkriva da „postoje indicije da muftija dobija finansijsku pomoć iz vehabijskih sedišta u Rimu i Beču“:

- Najveći deo novca u njegovim poslovima nije transparentan. Imam saznanja da se radi o velikim iznosima koji dolaze i iz vehabijskih centara!

Sagovornica S media portala još pre nekoliko godina je upozoravala da postoji jaka veza između Mešihata IZ u Srbiji i vehabija. Ona je tada rekla da je adrese hotela u kojima se vršila primopredaja novca svojevremeno dala i austrijskom ambasadoru u Srbiji. Međutim, reakcije su izostale.

Predsednički kandidat

Muftija Zukorlić svoju šansu video je i u kandidaturi za sekularnu funkciju – predsednika države. Tih dana mediji su više pisali o muftijinoj ahmediji koju nije skidao u kampanji, a šta je narodu Srbije nudio – uglavnom se niko ne seća.

- Ahmedija je deo mog službenog i javnog identiteta. Sve sa ovim imidžom: ahmedijom na glavi i tespihom u ruci, imam i poruku koja je namerno tako koncipirana, jer se borim protiv predrasuda i hoću da ponudim građanima Srbije da ne stave u prvi plan detalje mog javnog identiteta i da se fokusiraju na ono što pričam – izjavio je muftija prošle godine u emisiji „Jedan na jedan“.

Student dao jemstvo od 38,3 miliona dinara

Iako kandidovanje na izborima više i nije tako unosan biznis, svakako donosi političku promociju i moć. Ali ni to nije moglo bez hipoteke. Muftiji je 1.000 prosečnih srpskih plata položio student književnosti na fakultetu u Sarajevu. I pesnik.

Elem, mediji su pisali da je portparol muftije Zukorlića Jahja Ferhatović položio 38,3 miliona dinara kao jemstvo da bi njegov vođa uzeo istu toliku sumu iz republičkog budžeta kao predsednički kandidat.

Nameće se pitanje – otkud studentu i pesniku toliki novac?

- To je pitanje za poresku službu jer nije nevažno poreklo novca, kao i da li je donirano iz inostranstva, što je zabranjeno – izjavio je prošle godine za „Blic“ Đorđe Vuković, direktor CeSID-a.

Ferhatović je medijima na pitanje o poreklu novca odgovorio kratko:

-To je moja privatna stvar!

Čija je „privatna stvar“ ogroman novac koji se „vrti“ oko muftije Mešihata IZ u Srbiji? Po čijim pravilima igra i čijim se zakonima povinuje?

- I IZ i Univerzitet i celokupno poslovanje muftije su potpuno nekontrolisani i u ’sivoj zoni’, izvan zakona i pravila poreske politike ove države – tvrdi Aida Ćorović i dodaje da će dojučerašnji Zukorlićevi saradnici sigurno raskrinkavati sumnjivo poslovanje muftije.

Islam kaže da „u tuđoj slabosti ne valja prepoznavati vlastitu šansu da haramom (otetim) ekonomski ojačamo“...

Muftijini neistomišljenici nameću pitanje da li se njegovo poslovanje vodi verom ili se, pak, Zukorilić krije iza paravana iste. Oni koji su svim srcem uz njega, ne štede novčanik. Jer, kako muftija kaže, „daj 500 evra da se brzo i lako osevapiš!“

A da li muftija Zukorlić plaća poreze državi Srbiji? Zoran Despotović iz sektora kontrole Poreske uprave u Novom Pazaru kaže da takvu informaciju možemo dobiti samo od direktora, ali da je on „trenutno na bolovanju i da ne može da daje izjave“.

Umesto da se muftija Zukorlić i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru odazovu pozivima za razgovor, osvanuli su samo komentari i reakcije bošnjačkih medija na naše pređašnje tekstove. Jedna od temeljnijih „refleksija“ pod nazivom „Provincijski primitivizam u ruhu beogradskog aristokrate“ objavljena je na web magazinu bošnjaci.net.

Kolumnu "Provincijski primitivizam u ruhu beogradskog aristokrate" možete videtiOVDE

Tamara Vlaškalin

Foto: Medija Centar Beograd

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.