SVI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVA SPC OKO VISOKIH DEČANA: Oglasio se Stejt department!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 22:26

SVI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVA SPC OKO VISOKIH DEČANA: Oglasio se Stejt department!

Prema navodima Islamske zajednice Kosova (IZK), javne škole u više slučajeva nisu dozvolile muslimanskim učenicama u verskoj odeći da pohađaju nastavu

Stejt Department i Kancelarija za međunarodne verske slobode u izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. u poglavlju o Kosovu navode probleme s kojima se suočava SPC, naročito neispunjavanje sudske odluke oko zemlje manastira Visoki Dečani, kao i zaštićenim zonama.

- Zakon ne predviđa načine verskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grupama da steknu pravni status. Vlada je u septembru odobrila amandmane koji bi verskim grupama sa takvim statusom omogućilo da posluju u svoje ime i ostvare određene poreske olakšice, ali parlament nije započeo postupak o amandmanima za usvajanje zakona zbog nepostojanja kvoruma koji nije bio povezan s time - navodi se u izveštaju.

.

Vlade tzv. Kosova i Srbije potpisale su 4. septembra posredovanu listu obaveza u Vašingtonu D.C. u Beloj kući koja je podrazumevala obećanje da se na nacionalnom nivou štiti i promoviše sloboda veroispovesti, obnovi međuverska komunikacija, štite verska mesta, sprovode sudske odluke koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nastavi sa restitucijom jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

SPC je navela da nedostatak konstruktivne komunikacije sa nekim opštinskim vlastima sprečava srpske pravoslavne hodočasnike da imaju slobodan pristup nekim hramovima i grobljima SPC. SPC je istakla da vlada nije u potpunosti sprovela Zakon o specijalno zaštićenim zonama (SZZ) propustivši da spreči izgradnju puta u SZZ manastira Visoki Dečani. Vlada je u avgustu zaustavila radove u SZZ nakon prigovora međunarodne zajednice.

Lokalne i centralne vlasti nastavile su da ignorišu odluku suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na nekoliko zemljišnih parcela pored manastira Visoki Dečani.

Zajednica kosovskih Srba i Jevrejska zajednica navele su da neke opštine nisu propisno održavale groblja ovih zajednica.

Policija sa Kosova saopštila je da je tokom godine primila prijave o 57 incidenata uperenih na verske objekte ili groblja u poređenju sa 61 incidentom 2019. godine. Policija je većinu incidenata klasifikovala kao krađu, iako su neki podrazumevali oštećenje grobalja ili druge imovine. Većina incidenata bila je usmerena na lokalitete muslimanske zajednice, iako je nekoliko uključivalo imovinu SPC i Katoličke crkve.

Prema navodima SPC, mnogi incidenti koji uključuju verske lokalitete SPC bili su povezani sa srpskom etničkom pripadnošću, kao i sa veroispovešću, a bilo je i incidenata koji nisu prijavljeni policiji.

Zvaničnici Ambasade SAD nastavili su da podstiču vladu da usvoji amandmane kojima se verskim grupama dozvoljava sticanje pravnog statusa, sprovođenje mehanizama za zaštitu slobode veroispovesti, sprovođenje zakona i sudskih odluka koje se odnose na verske lokalitete SPC i rešavanje imovinskih sporova SPC.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnji Izveštaj SAD: U Srbiji rast antisemitizma, na Kosovu problemi za SPC

Izvor: Beta, 12.Maj.2021

U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu o Srbiji pipe da je njena vlada 2020. godine nastavila povraćaj imovine oduzete tokom Holokausta ili posle Drugog svetskog rata, da je tokom pandemije korona virusa zabeležen porast antisemitizma na društvenim mrežama, dok...

Nastavak na Beta...

Novi izveštaj Stejt departmenta na strani je Srbije

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 07:34

Stejt Department i Kancelarija za međunarodne verske slobode u izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. u poglavlju o Kosovu navode niz problema...Prema tom izveštaju, u velikom je problemu SPC koja se, između ostalog, suočava sa neispunjavanjem sudske odluke u vezi sa zemljištem manastira...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.