SVET U IŠČEKIVANJU RASPLETA DRAME: Peking Tajvanu zapretio ratom u slučaju posete Pelosi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2022, 17:29

SVET U IŠČEKIVANJU RASPLETA DRAME: Peking Tajvanu zapretio ratom u slučaju posete Pelosi

U slučaju posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Kina će reagovati veoma oštro, ne isključuju se vojni događaji.

- Kina je već izjavila da će biti primorana da odgovori na ovo vojno. Mogu da zatvore vazdušni prostor. Ako su to rekli, nema sumnje da će Kina delovati zaista vojnim metodama da zaustavi ovu posetu - kaže politikolog Leonid Krutakov, prenosi Izvestija.

Prema njegovom gledištu, gubitak Tajvana za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sjedinjene Američke Države biće prava katastrofa, jer više neće moći da kontrolišu "za sebe konfornu zonu".

- Gubitak Tajvana iz njegove zone kontrole značiće da se model potpuno uruši. To će značiti da Sjedinjene Države više ne mogu da kontrolišu konfornu zonu koju su sebi stvorile. To je kao kolaps imperije - zaključio je politikolog.

Ranije je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej rekao da će Peking vojno odgovoriti na posetu Pelosi Tajvanu.

BONUS VIDEO: Lansiranje ruskih raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.