SVEDOK: VRS SPREČILA UNPROFOR DA PRATI KONVOJE IZ SREBRENICE

Izvor: Kurir, 16.Jan.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEDOK: VRS SPREČILA UNPROFOR DA PRATI KONVOJE IZ SREBRENICE

Na Karadžićevo pitanje da li je zadatak Unprofora bio da odvrati ABiH od napada iz enklave, ubijanja Srba i paljenja sela, svedok Franken rekao: "Mi nismo mogli da zadržimo akcije 28. divizije ABiH"

HAG - Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, holandski oficir je izjavio da je Vojska Republike Srpske, pošto je zauzela Srebrenicu, sprečila Unprofor da prati konvoje kojima su odvedene hiljade srebreničkih Muslimana.

Robert Franken koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je jula 1995. bio zamenik komandanta holandskog bataljona Unprofor u Srebrenici, svedočio je da izbeglice iz Srebrenice "nisu imale drugog izbora" nego da prihvate evakuaciju koju je VRS organizovala dan pošto je 11. jula 1995. ušla u taj grad. Pred nastupajućom vojskom bosanskih Srba, desetine hiljada izbeglica potražile su utočište u blizini baze Unprofor, u Potočarima, a kolona je usput bila granatirana, izjavio je svedok.

Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant VRS, Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca, i za progon njihovih porodica. Franken, u to vreme major, izjavio je da mu je pukovnik Radoslav Janković iz glavnog štaba VRS nedugo posle pada Srebrenice rekao da je zarobljeno 6.000 Bošnjaka, u vreme kada ih je još oko 1.000 bilo oko UN baze u Potočarima.

"Izbeglice zapravo nisu imale drugog izbora, iako su u tom trenutku išle dobrovoljno", izjavio je svedok. Naglasio je da je VRS zabranila Unproforu da prati konvoje sa izbeglicama, pošto su holandski vojnici 12. jula 1995. ispratili prva dva konvoja iz Srebrenice. Major Franken je tog dana, kako je rekao, dobio naređenje da "koordinira podršku evakuaciji izbeglica". Komandant VRS Ratko Mladić obavestio je, istovremeno, oficire Unprofora da će među stotinama Muslimana koje su njegovi vojnici razdvojili od porodica, tražiti osumnjičene za ratne zločine.

Ti muškarci bili su zatvoreni u "belu kuću" u Potočarima, pre no što su autobusima odvedeni u pravcu Bratunca, rekao je Franken. Kazao je i da je zbog sprečavanja Unprofora da prati konvoje i zlostavljanja zarobljenih Muslimana protestovao kod pukovnika Jankovića, ali bez rezultata. Svedok je izjavio i da je 12-13. jula 1995. "dobio izveštaje o pogubljenjima", a da je u bazi Unprofora u Potočarima od "bolesti i isrpljenosti" umrlo 11 bošnjačkih civila.

Franken je potvrdio da je 17. jula 1995, na zahtev pukovnika Jankovića, potpisao izjavu da je evakuacija srebreničkih Muslimana sprovedena u skladu sa međunarodnim konvencijama. Ocenio je, međutim, da je ta izjava bila "glupost, zato što izbeglice nisu imale izbora". Pre napada na Srebrenicu, VRS je u leto 1995. "terorisala konvoje" sa humanitarnom pomoći za stanovništvo Srebrenice, i gorivom i opremom za Unprofor, izjavio je svedok, napominjući da zbog toga holandski vojnici nisu mogli da obavljaju svoj zadatak.

Srpske snage su, po njegovim rečima, više puta pešadijskim oružjem i artiljerijom napadale tu enklavu pod zaštitom UN, kao i bazu "plavih šlemova". Karadžić koji se brani sam, u prvom delu unakrsnog ispitivanja je tvrdio da je VRS kontrolisala konvoje da bi prekinula šverc oružja, municije i goriva za trupe Armije BiH u Srebrenici. Franken je odgovorio da za šverc nije znao i da, ako ga je bilo, holandski vojnici nisu bili umešani.

Na Karadžićevo pitanje da li je zadatak Unprofora bio da odvrati ABiH od napada iz enklave, "ubijanja Srba i paljenja sela", Franken je rekao: "Mi nismo mogli da zadržimo akcije 28. divizije ABiH". Precizirao je da 28. divizija imala "4.000-4.500 pešadinaca, nešto minobacača i jedan tenk T-55 koji je bio u sabirnom centru Unprofora". Karadžić je tvrdio da "Srbi nisu imali nameru da uđu u Srebrenicu, a u julu su ušli zato što se 28. divizija bila povukla i grad je bio prazan".

Franken je uzvratio da "to nije tačno" i da su se muslimanski borci "probijali natrag u grad sa linije sukoba" na kojoj su do 10. jula držali odbrambene položaje, da bi 11. jula ujutro krenuli u proboj iz Srebrenice ka Tuzli. Karadžić će sutra završiti unakrsno ispitivanje Frankena. Bivši predsednik RS optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.