SVE JE SPREMNO ZA ESKALACIJU SUKOBA! Izraelski avioni rano jutros sat vremena bombardovali Hamasove položaje (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 08:01

SVE JE SPREMNO ZA ESKALACIJU SUKOBA! Izraelski avioni rano jutros sat vremena bombardovali Hamasove položaje (FOTO/VIDEO)

Izraelski avioni i palestinske snage ponovo su se sukobile rano jutros.

Izaslanik UN za Bliski istok pozvao je na prekid sukoba upozorivši da situacija "eskalira ka pravom pravcatom ratu".

Izrael je proglasio vanredno stanje u gradu Lod gde je 12 osoba povređeno u protestima izraelskih Arapa koji su bacali kamenice na policiju koja je uzvratila šok bombama. Protesti su izbili posle sahrane Arapina koji je stradao u nemirima u gradu blizu Tel Aviva, dan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ranije.

Najmanje 12 osoba je povređeno, više sinagoga i radnji je zapaljeno, a lokalni mediji prenose i da su Jevreji zasuli kamenicama automobil koji je vozio Arapin.

Jedan od direktnih pogodaka civilnih ciljeva u Izraelu od stane Hamasa i islamskog dzihada.

Inače još dve žrtve u gradu Lod.

Otac i 16 godišnja ćerka.. pic.twitter.com/Zf8Bcaqdpq

— Kibucnik... (@kibucnik) May 12, 2021

Premijer Benjamin Netanjahu je proglasio vanredno stanje u gradu a izraelska policija povučena je sa Zapadne obale da kontroliše situaciju u gradu. Tajms of Izrael navodi da je to prvi put da je vlada iskoristila ovlašćenje i uvela vanredno stanje u nekoj arapskoj zajednici od 1966. godine.

IDS je naveo i da su njihovi avioni "neutralizovali" ključne figure Hamasove obaveštajne službe - Hasana Kaogija koji je šef Hamasove vojno-obaveštajne jedinice i njegovog zamenika Valija Isu koji je bio šef odeljenja za kontrašpijunaže.

- Izgleda da su naše informacije bile bolje - prokomentarisao je IDS.

Broj stradalih porastao je na 40 - 35 u Gazi i pet u Izraelu, a izraelski avioni rano jutros su sat vremena bombardovali Pojas Gaze, kao i položaje Hamasa u predgrađu Tal al Hava na jugu Gaze.

Sa druge strane, palestinske snage osule su paljbu po Tel Avivu, Beršibi i drugim izraelskim gradovima.

Ministar odbrane Beni Ganc upozorio je da je ovo "tek početak" izraelskih napada, dok je lider Hamasa Ismail Nanijeh odvratio da su oni spremni na eskalaciju situacije.

Heavy #Israel|i airstrikes on the #Gaza Strip in the past hour pic.twitter.com/yU7icYLe9P

— Islamic World Update (@islamicworldupd) May 12, 2021

UN izaslanik Tor Vensland rekao je da lideri sa obe strane moraju da preuzmu odgovornost za smirivanje situacije. "Cena rata u Gazi je zastrašujuća i plaća je običan svet", rekao je on. "Momentalno obustavite vatru. Situacija eskalira u pravi pravcati rat", dodao je on.

Multiple interceptor missiles fill the sky as 130 rockets launched by Palestinian militant factions target Tel-Aviv and its surroundings. #Israel #Gaza pic.twitter.com/OHwfnOxQSD

— Joe Truzman (@Jtruzmah) May 11, 2021

Rano jutros sirene uporenja odzvanjale su Tel Avivom gde se čulo i nekoliko eksplozija. Hamas je ranije saopštio da su ispalili 110 raketa na obaj obalski grad kao odgovor na izraelsko bombardovanje Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDS) su rano jutros saopštile da su pogodile veći broj terorističkih meta i operativaca na Pojasu Gaze u odgovor na stotine raketa sa palestinske snage.

In response to HUNDREDS of rockets in the last 24 hours, the IDF has struck a number of significant terror targets and terror operatives across the Gaza Strip, marking our largest strike since 2014.

We are currently striking more terror targets in Gaza.

— Israel Defense Forces (@IDF) May 12, 2021

Izraelski avioni napali su još jednu višespratnicu u Gazi i teško oštetile zgradu u kojoj su stanovi, kompanije za proizvodnju medicinske opreme i zubarska ordinacija. Izveštaja o žrtvama za sada nema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.