SVAKOG 10. APRILA CELA SRBIJA TREBA DA ZASTANE NA DVA MINUTA: Građani bi stajali u mestu, stao bi saobraćaj, čule bi se SIRENE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2023, 18:33

SVAKOG 10. APRILA CELA SRBIJA TREBA DA ZASTANE NA DVA MINUTA: Građani bi stajali u mestu, stao bi saobraćaj, čule bi se SIRENE!

Zvonila bi zvona na pravoslavnim hramovima

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je danas državnim organima da se 10. april proglasi za Dan sećanja na genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. 

- Glavni razlog jeste činjenica da je osnivanjem NDH 10. aprila 1941. godine započela realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog naroda ognjem i mačem na čitavom području današnje Hrvatske, BiH i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srema, sve do Zemuna, s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba - navodi se u saopštenju.

On je dodao da bi svakog 10. aprila čitava Srbija trebalo da zastane na dva minuta. 

- Sirenama, crkvenim zvonima, stajanjem u mestu i komemorativnim skupovima odala bi se počast srpskim žrtvama genocida u NDH. Građani bi stajali u mestu na ulicama, radnim mestima, domovima, balkonima, kafićima, restoranima i dr. Takođe, automobili, autobusi i kamioni bi se zaustavljali na putevima i vozači bi izlazili iz njih i stajali u mestu - naveo je Linta.

Prema njegovom preddlogu, u osnovnim i srednjim školama na taj dan bi se organizovao poseban školski čas u cilju upoznavanja učenika s izvršenim genocidom nad Srbima u NDH.

- Takođe, toga dana bi radio i TV stanice emitovale programe na temu genocida. Nakon sirena, crkvenih zvona i stajanja u mestu trebalo bi da se održi državna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve genocida u NDH. Na ovaj način država Izrael svakog 18. aprila obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta - istakao je Linta.

On je podsetio da je Zakonom o državnim praznicima u Republici Srbiji 22. april ustanovljen kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

- Dan sećanja se obeležava u spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe logoraša iz koncentracionog logora smrti u Jasenovcu - Donja Gradina. Međutim, u Srbiji još uvek nije ustanovljen dan koji je posvećen posebno sećanju na srpske žrtve genocida u NDH - zaključio je Linta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"10.april – Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH"

Izvor: B92, 22.Apr.2023

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je državnim organima da se 10. april proglasi za Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH..."Glavni razlog jeste činjenica da je osnivanjem NDH 10. aprila 1941. godine započela realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.