10.april – Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 18:43

"10.april – Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je državnim organima da se 10. april proglasi za Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH.

"Glavni razlog jeste činjenica da je osnivanjem NDH 10. aprila 1941. godine započela realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog naroda ognjem i mačem na čitavom području današnje Hrvatske, BiH i Srema, sve do Zemuna, s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je dodao da bi svakog 10. aprila čitava Srbija trebalo da zastane na dva minut.

"Sirenama, crkvenim zvonima, stajanjem u mestu i komemorativnim skupovima odala bi se počast srpskim žrtvama genocida u NDH. Građani bi stajali u mestu na ulicama, radnim mestima, domovima, balkonima, kafićima, restoranima i dr. Takođe, automobili, autobusi i kamioni bi se zaustavljali na putevima i vozači bi izlazili iz njih i stajali u mestu", naveo je Linta.

Prema njegovom preddlogu, u osnovnim i srednjim školama na taj dan bi se organizovao poseban školski čas u cilju upoznavanja učenika s izvršenim genocidom nad Srbima u NDH.

"Takođe, toga dana bi radio i TV stanice emitovale programe na temu genocida. Nakon sirena, crkvenih zvona i stajanja u mestu trebalo bi da se održi državna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve genocida u NDH. Na ovaj način država Izrael svakog 18. aprila obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta", istakao je Linta.

On je podsetio da je Zakonom o državnim praznicima u Republici Srbiji 22. april ustanovljen kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Dan sećanja se obeležava u spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe logoraša iz koncentracionog logora smrti u Jasenovcu - Donja Gradina. Međutim, u Srbiji još uvek nije ustanovljen dan koji je posvećen posebno sećanju na srpske žrtve genocida u NDH", zakključio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.