SUTRA SLAVIMO VAŽAN PRAZNIK! Tri dana STROGIH PRAVILA: Srpski običaji su jasni, na vama je da ih ispoštujete!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 19:01

SUTRA SLAVIMO VAŽAN PRAZNIK! Tri dana STROGIH PRAVILA: Srpski običaji su jasni, na vama je da ih ispoštujete!

Srpska pravoslavna crkva 7. juna 2020. godine slavi Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa, a deseti dan posle Spasovdana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Troimeni praznik zapravo je rođendan Hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija. Međutim, povodom ovog praznika crveno slovo traje tri dana, pa imamo Duhovni ponedeljak i Duhovni utorak, a evo šta kažu običaji...

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovki post koji ove godine počinje 15. juna.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi dan.

Slava je Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obežava se u znak sećanja na 1862. godinu kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.