Danas su Duhovi

Izvor: RTS, 07.Jun.2020, 06:05

Danas su Duhovi

Danas je dan Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom.
Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Posvećena je Silasku svetoga Duha na apostole, proslavlja se kao rođendan Crkve. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Učenici sina Božijeg progovorili su tada mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli su po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo.
Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja.
Najavljuje Petrovski post koji ove godine počinje 15. juna i traje do 11.jula. Tokom molitve, narod u hramovima plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća. 
Svete Trojice krsna su slava mesta i gradova, česte zavetine. U mnogim mestima organizuju se litije.
Slavi se i kao krsna slava, prvi ili drugi dan. Slava su, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, slava Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.