STRUČNJACI U ŠOKU! Ovakvu oluju nisu nikada videli: Ovo nevreme je imalo snagu ATOMSKE BOMBE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 23:10

STRUČNJACI U ŠOKU! Ovakvu oluju nisu nikada videli: "Ovo nevreme je imalo snagu ATOMSKE BOMBE" (VIDEO)

Zastrašujuće scene danas u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji

Poznati klimatolog, sada u penziji, Zvonimir Katušin rekao je za 24 sata da nikada nije video oluju poput ove koja je danas poharala Zagreb, a sada i Srbiju.

- Već danima najavljuju veliko nevreme, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno videti. Dugo sam ovo radio i proučavao, ali ovako nešto nisam video. Svuda razbacano granje, ogromna šteta, automobili, teški kontejneri svuda... >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć - kaže Katušin.

On dodaje da su slične oluje zabeležene u 19. veku na području Novske, ali on sam nikada tako nešto nije doživeo.

- Ova velika nestabilnost stvorila je povoljne uslove za nastanak ovakve situacije. Kada se pokrene, verovatno ima snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jakog udara, već koliko će biti - kaže Katušin, koji je tokom nevremena boravio u Novom Zagrebu.

- Video sam svojim očima kako je vetar kao od šale bacao te ogromne metalne kontejnere, a jedan se zabio u auto. Hteo sam da pomerim taj kontejner sa komšijom, ali nas dvojica nismo uspeli. Zamislite koliko je jak vetar. Da je kojim slučajem dete stajalo na mestu automobila, ne želim ni da znam šta je moglo da se desi - kaže Katušin i dodaje da u budućnosti možemo očekivati još ovakvih nevremena kao posledica klimatskih promena, piše 24. sati.

O snažnoj oluji koja je popodne pogodila Zagreb i okolinu i nastavila se kretati prema istoku Hrvatske za HTV je govorio Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Never have I ever witnessed such a storm in Zagreb. It caused absolute chaos..

Some of the footage from it, it was insane. pic.twitter.com/dZj6CGGlg7

— ACMatt (@ACMatt93) July 19, 2023

- Bio je to tzv. mezoskalni konektivni sistem koji je još u prepodnevnim satima bio daleko od naših krajeva, na području Alpa na severu Italije i postepeno se kretao prema istoku, prema Sloveniji i Hrvatskoj i pritom se intenzivirao - rekao je Mikac, prenosi "Jutarnji". Slična situacija kao u Zagrebu dogodila se i u Ljubljani.

- Putovao je velikom brzinom. Procena je 20-ak m/s, odnosno 70-ak km/h. Tako je udaljenost od Ljubljane do Zagreba prešao u svega sat i po. Došao je na zagrebačko područje s vetrovima brzine 90-115 km/h koliko je zabeleženo na meteorološkim stanicama pri čemu je u svega nekoliko minuta nakon što je vetar ipak malo oslabio palo i 20-30 litara kiše u svega nekoliko minuta što odgovara satnom intenzitetu od 150-200 litara kiše. Nastavio je potom putovanje duž Save, prema istoku. Bilo je još jačih udara vetra. Npr. u Slavonskom Brodu i preko 120 km/h negdje iza 18 sati. Naglasio je kako nas i u narednim satima i danima očekuje nestabilno vreme.

- Već sad se na radarskim snimcima može videti kako ima nestabilnosti koje bi se ponovo od severa Italije, preko Slovenije mogle približiti našim krajevima već kasno večeras, pri čemu energije za ovako nešto ipak ne bi trebalo biti. Lokalno će biti mestimično grada, olujnog vetra. Klimatske promene svakim danom nam pokazuju svoje sve strašnije lice.

Stay safe Zagreb 🙏

🌪️🇭🇷 pic.twitter.com/uq0Wq7mofq

— 𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪⬢4️⃣2️⃣⬢ 𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪forty-two 𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪 (@fortytooo) July 19, 2023

- Zbog klimatskih promena o kojima svi pričamo i kojih smo svesni trebalo bi da znamo da će ovakvih nevremena biti sve češće - zaključio je Mikec za HTV.

O nezampaćenoj oluji u Zagrebu, koja se potom premestila u Slavoniju i poharala velik deo tog regiona, govorila je i meteorološkinja RTL-a Ana Bago Tomac. Ona je ocenila da je sve bilo dobro prognozirano, ali napominje da ovo, kako je rekla, nažalost nije kraj.

- Došlo je do poklapanja svih potrebnih uslova, može se reći i sastojaka da se razvije ovako snažno nevreme. Jedan od njih, to jest jedan od najvažnijih je jako zagrevanje - što za letne mesece nije neuobičajeno, a mi znamo da smo danas na kraju još jednog toplotnog talasa i to takvog u kom su padali mnogi temperaturni rekordi širom Evrope - rekla je Bago Tomac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ŠTA NAM SE TO DESILO SINOĆ Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju i Hrvatsku zapanjila i iskusne meteorologe: Može da ima snagu atomske bombe, a ovo je jedan od glavnih faktora za njeno nastajanje

Izvor: Blic, 20.Jul.2023, 07:30

Superćelijska oluja napravila je juče haos u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Pet osoba je tokom nevremena izgubilo živote, a pričinjena je ogromna materijalna šteta. Jak orkanski vetar nosio je sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove. Stručnjaci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.