STRAŠNO! Evo u kakvim uslovima su živela deca koju je SPASIO centar za socijalni rad (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 14:50

STRAŠNO! Evo u kakvim uslovima su živela deca koju je SPASIO centar za socijalni rad (VIDEO)

Policija je protiv majke podnela krivičnu prijavu za zlostavanje i zanemarivanje dece.

Troje maloletne dece iz Novog Sada živeli su u nebezbednim i u nehigijenskim uslovima u stanu, koji je zatrpan gomilom smeća.

Od smeća i razbacanih stvari nije moguće ni ući u stan, a kamoli negde boraviti. Smrad iz ovog stana zaposeo je celu zgradu.

To su zatekle nadležne službe koje su reagovale nakon što je u stanu u novembru prošle godine izbio požar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Decu je u tom momentu čuvao deda, dok je majka sa najstarijim detetom bila van stana.

Novosadski Centar za socijalni rad je, postupajući po prijavi policije i javnog tužilaštva, preduzeo hitne mere privremene starateljske zaštite, kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i bezbednost dece.

Krivična prijava

Od strane organa starateljstva napravljen je plan kontakta maloletne dece sa roditeljem, a ovaj organ preduzimao je postupno sve mere porodično-pravne zaštite u cilju zaštite prava i interesa maloletne dece, a pre svega obezbedjivanja bezbednih I adekvatnih životnih uslova i njihovog povratka u biološku porodicu.

Majci je najpre planom usluga, a potom u okviru postupka korektivnog nadzora naloženo da otkloni propuste u vršenju roditeljskog prava (pre svega da obezbedi bezbedne uslove za život dece). U toku postupka majka je pokazala izuzetno visok stepen nesaradnje (nije dozvoljavala stručnim radnicima da obave terensku posetu na novoj navedenoj adresi, nije priložila traženu dokumentaciju koja bi bila dokaz o obezbeđenim uslovima za preuzimanje dece), dok su i kontakti sa decom bili otežani.

Uvek ima druga strana priče. Ovo je stan u kom su živela oduzeta deca. Žena ima očiglednih psihičkih problema i skuplja sve što nađe. Jedno je boriti se da se deca ne daju na usvajanje u inostranstvo, a nešto sasvim drugo boriti se da deca žive u ovakvim uslovima. https://t.co/U5NEFyXkeo

— Estrella Vermella (@_Milos_kn) March 8, 2024

Svi nadležni organi preduzimaju mere iz svoje nadležnosti, budući da se ovde radi o grubom zanemarivanju roditeljskih dužnosti u pogledu prava na obrazovanje, zdravlje, prava na identitet, kao i ostvarivanja uslova za nesmetan rast i razvoj dece.

Oglasila se Komora socijalne zaštite

Komora socijalne zaštite, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije i Asocijacija centara za socijalni rad najoštrije osuđuju nasilan upad građana u Centar za socijalni rad Novi Sad, koji su svoj neopravdani revolt usmerili na zaposlene u ustanovi.

Pružamo punu podršku našim koleginicama i kolegama, koji se trude da stručno, odgovorno i profesionalno obavljaju poslove u koji su od interesa za sve građane.

Izražavamo veliku zabrinutost od eskalacije ovakvog oblika ponašanja i vršenje pritiska za donošenje odluka iz oblasti porodično pravne zaštite.

 Apelujemo na sve aktere u ovom događaju da se stvore uslovi za dalje nesmetano rešavanje situacije.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zastrašujući snimci stana u kom je navodno živela Novosađanka kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo troje dece

Izvor: Luftika.rs, 08.Mar.2024

Troje maloletne dece iz Novog Sada živeli su u nebezbednim i u nehigijenskim uslovima u stanu, koji je zatrpan gomilom smeća pišu mediji. Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da ovo nije stan u kom je živela Ana Mihaljica, već da je u tom stanu živeo njen otac.. Od smeća i razbacanih...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.