STRAHUJU OD NOVOG TALASA! ITALIJA DONELA NOVA PRAVILA: Svakodnevno merenje temperature deteta pre odlaska u školu

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2020, 15:30

STRAHUJU OD NOVOG TALASA! ITALIJA DONELA NOVA PRAVILA: Svakodnevno merenje temperature deteta pre odlaska u školu

Jedan pozitivan slučaj neće dovesti do zatvaranja ustanove.

Više miliona učenika u Italiji vratiće se u škole 14. septembra, kada u toj zemlji počinje nova školska godina, a italijanski zdravstveni zvaničnici ustanovili su pravila za sprečavanje širenja virusa kovid-19, strahujući od novog talasa zaraze na jesen.

Povratak dece u školske klupe tokom pandemije važan je korak za Italiju, prvu evropsku zemlju koja je zbog virusa kovid-19 početkom marta uvela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stroge mere karantina na celoj teritoriji, a iz blokade postepeno izašla posle oko tri meseca.

Italijansko Ministarstvo zdravlja i Visoki institut za zdravlje objavili su smernice za sprečavanje širenja virusa kovid-19 od identifikacije zaraženih učenika ili nastavnika do karantina.

Jedno od pravila je da porodica svakodnevno proverava telesnu temperaturu deteta pre polaska u školu.

Ako u školi postoji sumnja da je učenik zaražen, preporuka je da ga odrasla osoba sa hirurškom maskom na licu izoluje u određenom prostoru gde će sačekati roditelje, koji su upozoreni da po povratku kući sa detetom u najkraćem mogućem roku kontaktiraju pedijatra ili porodičnog lekara, koji će doneti odluku da li je neophodan test na kovid-19.

Ako je test na kovid-19 pozitivan, potrebno je identifikovati kontakte i preduzeti odgovarajuće mere, među kojima je karantin za školske drugove, nastavnike i druge koji spadaju u bliske kontakte.

Jedan pozitivan slučaj, međutim, neće dovesti do zatvaranja ustanove, već će odluka o tome biti doneta na osnovu broja potvrđenih slučajeva.

Za nastavnike i druge radnike u školama očekuje se da se u slučaju pojave simptoma vrate kući i kontaktiraju lekara.

Za sada ostaje na snazi odluka, koja je bila na udaru kritika, da su maske obavezne za decu stariju od šest godina kada borave u zatvorenoj prostoriji i kada sede za stolom gde nije moguća udaljenost od barem metar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.