STRAHOVITI SUKOBI U JERUSALIMU: Desetine Palestinaca povređeno, opšti HAOS u gardu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2022, 01:06

STRAHOVITI SUKOBI U JERUSALIMU: Desetine Palestinaca povređeno, opšti HAOS u gardu

Haos u Jerusalimu.

Desetine ljudi povređeno je danas kada je izraelska policija ispalila gumene metke u pokušaju da zaustavi protest Palestinaca u Jerusalimu posle sahrane mladića koji je podlegao povredama zadobijenim u sukobu sa policijom prošlog meseca.

Stotine Palestinaca prisustvovale su pogrebnoj povorci za Valida Šarifa, koji je proglašen mrtvim u subotu.

Šarif je zadobio tešku povredu glave 22. aprila kada je policija ispalila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gumene metke na Palestince koji su je gađali kamenjem u kompleksu džamije Al Aksa, u Jerusalimu. Ožalošćeni su doneli njegovo telo na molitvu u Al Aksu pre nego što su krenuli na groblje van Starog grada, prenosi AP.

Izraelska policija je saopštila da su demonstranti u njihovom pravcu bacali kamenje, štapove i petarde.

Palestinska organizacja Crveni polumesec je saopštila da je 71 Palestinac zadobio povrede od gumenih metaka, šok bombi i udaraca.

Policija je navela da je povređeno šest njenih pripadnika.

Tokom aprila sukobi u džamiji bili su skoro svakodnevni, pošto se islamski Ramazan poklopio sa jevrejskom proslavom Pashe, zbog čega je stotine hiljada muslimana i Jevreja posetilo prostor džamije Al Aksa u Jerusalimu, čiji kompleks predstavlja svetinju za obe religije.

Al Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište izraelsko-palestinskog nasilja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.