STIŽE NAJVEĆA OPASNOST? Meteorolog upozorava na teške vremenske uslove: OVO je detaljna prognoza - neće vam se svideti šta nas sve čeka

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2023, 20:12

STIŽE NAJVEĆA OPASNOST? Meteorolog upozorava na teške vremenske uslove: OVO je detaljna prognoza - neće vam se svideti šta nas sve čeka

Vetar će biti uglavnom slab, osim u zoni grlmljavisnkih oluja.

Srbija je već danima na udaru snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda, uz obilne pljuskove, lokalno i grad. Nažalost, ovakvo vreme nastaviće se i poslednjih dana maja, ali i tokom početka juna.

Srbija će i narednih dana biti pod uticajem visinskog ciklona i nad našim područjem kružiće vlažna i nestabilna vazdušna masa. Naše područje nalaziće se u sistemu severoistočnog, istočnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i jugoistočnog visinskog strujanja, pa će i svi oblačnim padavinski i grmljavinski sistemi stizati iz tog pravca na svom putu dalje ka zapadu i severozapadu ili jugozapadu.

U Srbiji će u utorak ujutro i pre podne biti promenljivo oblačno, u mnogim predelima uz tmurno, a u dolinama i kotlinama i maglovito vreme. Ponegde se u ovom peridou očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a najveća verovatnoća je u severozapadnim predelima Srbije.

Tokom dana u svim predelima Srbije biće promenljivo oblačno, veoma sparno i nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito sredinom dana, posle podne i uveče. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Najveća opasnost od vrlo intenzvinih grmljavinskih oluja očekuje se u Vojvodini, na širem području Beograda, u Mačvi, Podrinju i u Kolubarskom okrugu, a lokalno bi u pojedinim ovim predelima molglo da padne i preko 50 mm kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu, pri čemu bi došlo do urbanih poplava i bujica, usled nemogućnosti da osvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Najmanja šansa očekuje se u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz uglavnom sunčano vreme. Jutarnja temperatura u utorka biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C, maksimalna dnevna od 22 do 26°C, u Beogradu do 23°C.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i od srede do petka, ali prema trenutnim prognozama i u subotu.  Jutarnja temperatura u ovom peripodu biće od 10 do 16°C, a maksimalna dnevna od 21 do 27°C, lokalno i Negotinskoj Krajini do 28°C.

Usled povećane vlažnosti vazduha, biće i dalje veoma sparno , ali i neugodno, tako da će i biometerološka situacija biti veoma nepovoljna, naročito po ljude sa hroničnim bolestima.

U većem delu Srbije ove sedmice očekuje se da padne od 10-20 do 50-60 mm kiše po kvadratnom metru, u zonama jačih grmljavinskih oluja i preko 80 mm, lokalno i preko 100 mm. Usled obilnijih padavina, očekuje se opasnost na brojnim vodotokovima.

Najveća opasnost očekuje se kod manjih tokova i potoka, gde se nakon jačih oluja i pljuskova očekuje dostizanje kritičnih vrednosti, a ponegde čak i bujične poplave. U urabnim sredinama do manjih poplava i bujica može doći usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Narednih dana biće neophodan oprez na otovrenom, usled opasnosti od grmljavinskih oluja, ali i u saobraćaju. Putevi će biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a vožnju treba prilagoditi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Prema trenutnim pognozama, duže stabilizacije vremena nema na vidku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.